Naleśniki z mięsem

Naleśniki z mięsem

Nikt z nas nie lubi marnować jedzenia, jednak wiele zup robimy na bazie tradycyjnego rosołu, a z niego zawsze zostanie jakieś mięso i warzywa. O ile gotowanego kurczaka można pokroić i wrzucić z powrotem do rosołu lub też użyć do potrawki, o tyle już gotowana pręga wołowa czy kościsty szponder zawsze okażą się niedogotowane albo łykowate, nie zawsze dobre do gulaszu, a jednak szkoda wyrzucać. Doskonałym rozwiązaniem jest zmielenie gotowanego mięsa wraz z włoszczyzną, z którą się gotowało na zupę i tym samym zrobienie z niego farszu do naleśników. Tym samym z jednej zupy mamy jeszcze pyszne, darmowe drugie. Nie polecam dodawania mięsa drobiowego, bo farsz może być zbyt mdły. Sama robiłam naleśniki z mięsem po ugotowaniu rosołu wołowego, jednak jeśli w naszym rosole był też drób, odłóżmy go na potrawkę i nie mielmy do farszu!;)

SKŁADNIKI:

NALEŚNIKI:

– 2 duże jajka

– odrobina mleka

– woda mineralna naturalnie gazowana

– mąka pszenna

– odrobina oleju

– lubczyk suszony

– sól pietruszkowa (może być też selerowo-koperkowa albo zwykła)

– szczypta pieprzu

FARSZ MIĘSNY:

– odcedzone z rosołu mięso wołowe z włoszczyzną

– sól

– pieprz

PRZYGOTOWANIE:

NALEŚNIKI:

Wszystkie składniki (łącznie z kilkoma kroplami oleju) zmiksować na jednolitą, naleśnikową masę i smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obydwu stron. Postarać się użyć jak najmniej masy na jednego naleśnika. Będą delikatniejsze.

FARSZ MIĘSNY:

Z odcedzonego z rosołu mięsa z włoszczyzną wyjąć liście laurowe, ziele angielskie i pieprz oraz – jeśli gotowaliśmy też na drobiu – mięso drobiowe. Wołowinę pokroić na małe kawałki, odciąć i wyrzucić kości, a wołowinę zmielić w maszynce do mięsa wraz z włoszczyzną. Dodać do smaku sól i pieprz. Włożyć farsz do naleśnika i przed podaniem podsmażyć z dwóch stron;)

Advertisements

4 thoughts on “Naleśniki z mięsem

  1. Pingback: Potrawka z kurczaka | jednopalnikowa

  2. Pingback: Aksamitny krem czosnkowy | jednopalnikowa

  3. Pingback: Zupa szpinakowa | jednopalnikowa

  4. Pingback: Rosół | jednopalnikowa

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s