Budyń waniliowy

budyń

Mamy czasem ochotę na chwileczkę zapomnienia przy gęstym, aromatycznym budyniu. Kupny jest niepewny (nigdy nie wiemy co naprawdę jest w środku i często to lepiej), a z półproduktów (proszek) robi się go dokładnie tyle samo, ile zupełnie domowy budyń. Zachęcam więc do wypróbowania tego prostego przepisu;)

SKŁADNIKI:

– 2 szklanki mleka

– 2 łyżki mąki ziemniaczanej

– 2 łyżki cukru waniliowego

– laska wanilii (nie jest niezbędna, można przygotować budyń też bez niej, ale jest dużo lepszy z prawdziwą wanilią)

– 1 łyżeczka masła

PRZYGOTOWANIE:

Odlać  pół szklanki mleka i wymieszać w nim mąkę ziemniaczaną (bardzo uważnie, żeby nie było grudek). Resztę mleka zagotować z cukrem, masłem i wyskrobanymi nożem nasionami wanilii. Dodać mleko z mąką i gotować jeszcze 1 minutę. Po tym czasie przelać do salaterek. Polecam położyć na wierzch trochę swoich konfitur z czerwonych owoców;)

Reklamy

One thought on “Budyń waniliowy

  1. Pingback: Sos czekoladowy | jednopalnikowa

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s