Mamy czasem ochotę na chwileczkę zapomnienia przy gęstym, aromatycznym budyniu. Kupny jest niepewny (nigdy nie wiemy co naprawdę jest w środku i często to lepiej), a z półproduktów (proszek) robi się go dokładnie tyle samo, ile zupełnie domowy budyń. Zachęcam więc do wypróbowania tego prostego przepisu;)
SKŁADNIKI:
– 2 szklanki mleka
– 2 łyżki mąki ziemniaczanej
– 2 łyżki cukru waniliowego
– laska wanilii (nie jest niezbędna, można przygotować budyń też bez niej, ale jest dużo lepszy z prawdziwą wanilią)
– 1 łyżeczka masła
PRZYGOTOWANIE:
Odlać pół szklanki mleka i wymieszać w nim mąkę ziemniaczaną (bardzo uważnie, żeby nie było grudek). Resztę mleka zagotować z cukrem, masłem i wyskrobanymi nożem nasionami wanilii. Dodać mleko z mąką i gotować jeszcze 1 minutę. Po tym czasie przelać do salaterek. Polecam położyć na wierzch trochę swoich konfitur z czerwonych owoców;)
Pingback: Sos czekoladowy | jednopalnikowa