Kapuśniak ze słodkiej kapusty

Kapuśniak

Nie wszyscy z naszych najbliższych przepadają za kapustą kiszoną i kwaśnymi zupami. Jeśli chcemy jednak przeforsować kapuśniak, możemy go przygotować ze słodkiej kapusty jedynie z odrobiną kiszonej do smaku. Ta pyszna, sycąca, aromatyczna zupa z pewnością zasmakuje niejednemu kapuśniakowemu niejadkowi!;)

SKŁADNIKI:

– mała główka młodej kapusty

– ok. 20 dag posiekanej kiszonej kapusty

– posiekana młoda cebula

– duży pokrojony w kostkę pomidor

– pęczek koperku

– 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego

– odrobina masła

– mąka pszenna

– kostka bulion na żeberkach

– liść laurowy

– ziele angielskie

kminek

– sól

– kilka kropli sosu sojowego

PRZYGOTOWANIE:

Kapustę drobno posiekać i dusić z cebulą, koperkiem, liściem laurowym, zielem angielskim i kminkiem ok. 20 minut. Dodać pomidor, kapustę kiszoną, koncentrat pomidorowy i kostkę, dolać trochę wody i gotować na małym ogniu jeszcze ok. 15 minut. W osobnym rondelku rozpuścić małą ilość masła, wsypać niewielką ilość mąki i – energicznie mieszając – dolać trochę wody z  zupy tak, by mąka się rozpuściła. Tak przygotowaną zasmażkę wlać do zupy, porządnie wymieszać i dodać do smaku sól oraz sos sojowy. Znakomita ze świeżym koperkiem!;)

Advertisements

One thought on “Kapuśniak ze słodkiej kapusty

  1. Pingback: Kwaśnica na wędzonych żeberkach | jednopalnikowa

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s