Sos pieczarkowo-śmietankowy

Sos pieczarkowo-śmietankowy

Jeden z prostszych, a pysznych sosów. Podawałam już przepis na sos grzybowy, który jest troszkę szlachetniejszy, jednak czasem mamy po prostu ochotę na zwykłe pieczarki. Doskonale się one komponują ze słodką śmietanką. Sos znakomicie nadaje się do pulpetów czy makaronu penne. Można do niego też wkroić kawałki podsmażonego lub gotowanego kurczaka (np. z rosołu);)

SKŁADNIKI:

– ok. 30 dag świeżych pieczarek

– młoda cebula (posiekana w kostkę)

– 20 dag śmietanki 30%

– trochę mleka

– kilka kropli mleczka Gostyń

– śmietana

– mąka pszenna

– kostka grzybowa

– sól

– pieprz

– masło klarowane do podsmażenia cebulki

PRZYGOTOWANIE:

Umyte i pokrojone w kostkę pieczarki zagotować w śmietance, odrobinie mleka i mleczka Gostyń. Dodać podsmażoną na maśle klarowanym cebulę i gotować wszystko razem na wolnym ogniu ok. 15 minut. Na 5 ostatnich wrzucić kostkę grzybową, dodać pieprz i w razie potrzeby sól do smaku, a na końcu zabielić śmietaną z mąką. Sos ma cudowną, kremową konsystencję (gdyby po zabieleniu okazał się za gęsty, dodajmy mleka) i jest idealny do pulpetów!;)

Reklamy

One thought on “Sos pieczarkowo-śmietankowy

  1. Pingback: Pulpety | jednopalnikowa

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s