Ciasto gruszkowe

Ciasto gruszkowe

Przepis na to ciasto powstał w wyniku mojej absolutnej improwizacji, której rezultat okazał się bardzo smaczny, oryginalny i ciekawy. Już przy okazji eksperymentowania z kompotami odkryłam, jak świetnie gruszka komponuje się z przyprawami korzennymi. Mięta i mascarpone były jedną niewiadomą, ale okazały się strzałem w dziesiątkę. A odrobina pieprzu cayenne fantastycznie wzbogaciła smak – jego nuta jest wyczuwalna na języku dopiero po jakimś czasie. Oczywiście nie można przesadzić z ilością – nie chodzi o to, żeby ciasto było pikantne, lecz by miało w sobie to coś!;)

SKŁADNIKI:

– 2 szklanki (500 ml) mąki

– 2 szklanki (500 ml) cukru

– 4 duże jajka

– kostka Kasi do pieczenia

– 0,5 szklanki (125 ml) wody

– 2 łyżeczki proszku do pieczenia

– 5 obranych i pokrojonych w małą kosteczkę gruszek Rocha

– łyżka cynamonu

– łyżka imbiru

– niecała łyżeczka mielonego pieprzu cayenne

– 4 umyte i posiekane liście mięty

– łyżka serka mascarpone

PRZYGOTOWANIE:

Zagotować w rondelku masło, cukier i wodę , cały czas mieszając. Odlać 0,5 szklanki (125 ml), które się nam już nie przyda, a resztę ostudzić. Potem dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, gruszki, cynamon, imbir, pieprz cayenne, miętę i serek mascarpone. Wymieszać. Do oddzielnej miseczki wlać same białka z jajek, a żółtka wrzucić do wymieszanej masy. Białka ubić na sztywną pianę i wlać do masy. Zamieszać, włożyć do formy na ciasta (albo żaroodpornego naczynia) i piec ok. 45 minut. Idealne na długie jesienne dżdżyste popołudnia;)

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s