Potrawka z kurczaka

Potrawka z kurczaka

Kolejnym po naleśnikach z mięsem sposobem na wykorzystanie mięsa i warzyw z gotowanego rosołu jest potrawka z kurczaka. Z tym, że o ile w naleśnikach wykorzystywaliśmy jedynie wołowinę i włoszczyznę, w przypadku potrawki – jak sama nazwa wskazuje – zajmie nas jedynie mięso kurczaka i włoszczyzna. To tanie, proste i mało wykwintne, ale za to bardzo zdrowe danie, które bardzo polecam!;)

SKŁADNIKI:

– pokrojone gotowane mięso z udka, pałki albo piersi kurczaka

– gotowana włoszczyzna

– trochę bulionu, w którym gotowało się mięso z warzywami

– łyżka masła

– mąka poznańska

– śmietana

– pół pęczka umytego i drobno posiekanego koperku

– pół pęczka umytej i drobno posiekanej pietruszki

– garść liści świeżego lubczyku

– sos sojowy

– sól pietruszkowa

– pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Rozpuścić w rondelku masło, dodać trochę mąki, energicznie mieszając, a potem wlewać powoli bulion. Dodać koperek, pietruszkę i lubczyk i gotować ok. 5 minut. Na końcu dodać kurczaka z warzywami i odrobinę śmietany oraz sos sojowy, sól pietruszkową  i pieprz do smaku i gotować ok. 3 minut. Znakomite z ryżem!;)

Reklamy

4 thoughts on “Potrawka z kurczaka

  1. Pingback: Naleśniki z mięsem | jednopalnikowa

  2. 😉 Miło mi 😉 To takie proste danie, ale też je bardzo, bardzo lubię – zdrowe, no i właśnie – można wykorzystać mięsko. Też mnie to zawsze cieszy;)

  3. Pingback: Rosół | jednopalnikowa

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s