Papoutsakia (Παπουτσάκια)

paputsaki

Słowo „παπουτσάκια”  znaczy po grecku „pantofelek”, a danie o tej nazwie, to po prostu faszerowane połówki bakłażana. Potrawa przypomina trochę tradycyjną grecką musakę, ale przeważnie – w przeciwieństwie – nie dodaje się do niej ziemniaków.  Zwykle zapieka się w bakłażanach surowe mielone mięso, ja jednak – trochę eksperymentując, trochę chcąc wykorzystać resztki – wymyśliłam swój własny sposób, który też się sprawdził. Mianowicie część pulpetów cielęcych, które robiłam w hurtowej ilości, niestety mi się rozgotowała i zamroziłam ją jako mięsną papę. Pyszną, ale do pulpetów niepodobną formą. Postanowiłam ją teraz wykorzystać. Jednak zamiast pulpetowej masy można oczywiście dodać surowe mielone mięso i podsmażoną posiekaną cebulę i również efekt powinien być pyszny!;)

SKŁADNIKI:

SOS BESZAMELOWY*:

– 3 łyżki masła

– 6 łyżek mąki

– 0,5 l gorącego mleka

– roztrzepane żółtko

– kilka kropli sosu sojowego

– sól

– pieprz

– gałka muszkatołowa

FARSZ:

– ok. 20 dag ugotowanych pulpetów, wymieszanych widelcem na jednolitą papę

– bakłażan

– puszka pomidorów (polecam Pudliszki)

– łyżeczka koncentratu pomidorowego

– natka pietruszki

– sól

– pieprz

– bułka tarta

– ok. 10 dag startego sera halloumi

PRZYGOTOWANIE:

SOS BESZAMELOWY:

Stopić w rondelku z grubym dnem masło, dodawać stopniowo mąkę, gorące mleko, cały czas mieszając, aż powstanie jednolity sos. Doprawić sosem sojowym,  solą, pieprzem i gałką muszkatołową, a po zdjęciu z ognia – roztrzepane żółtko.

PAPOUTSIAKIA:

Umyć bakłażany, przekroić na dwie części i piec je po 10 minut na każdej stronie. Po ostygnięciu wydrążyć łyżką miąższ i dodać do niego mięso, pomidory, koncentrat, pietruszkę, sól i pieprz. Dusić razem ok. 5 minut. Potem zagęścić odrobiną bułki tartej, wypełnić farszem wnętrza bakłażanów, polać wierzch sosem beszamelowym i całość posypać startym serem halloumi. Piec ok. 35 minut.

* Sos podawać tego samego dnia, którego był zrobiony. Jeśli robimy sos dla mniejszej liczby osób (przepis jest na 2 osoby, ale spokojnie można go użyć dla czterech), lepiej użyć połowy składników.

Advertisements

One thought on “Papoutsakia (Παπουτσάκια)

  1. Pingback: Bakłażany faszerowane sosem pomidorowo-serowym | jednopalnikowa

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s