Souvlaki (Σουβλάκι)

Souvlaki

Samo słowo „σουβλάκι” [souvlaki] to po grecku „szpikulec”, a danie o tej nazwie, to tradycyjne greckie szaszłyki. Składają się z samego mięsa i są dużo mniejsze, niż te, do których jesteśmy przyzwyczajeni. Podaję przepis nie swój, ze wspaniałej książki „Kuchnia grecko-polska i polsko-grecka dla początkujących” Oli Lazar, odrobinę tylko przeze mnie zmieniony. Jest bardzo prosty i idealnie się sprawdza. Polecam gorąco!;)

SKŁADNIKI:

– 1 kg jagnięciny (lub cielęciny)

– skórka z 2 cytryn

– 0,75  szklanki soku z cytryny

– 5 rozgniecionych ząbków czosnku

– 2 łyżeczki suszonego rozmarynu

– odrobina pieprzu cytrynowego

– 1,5 łyżki musztardy miodowej

– oliwa z oliwek

– odrobina masła

– sól morska

– dodatkowo będą też potrzebne szpikulce (σουβλάκι 😉 ) do szaszłyków – metalowe lub drewniane (które bardziej polecam)

PRZYGOTOWANIE:

Umyć i pokroić mięso w kostkę (ok. 3 cm). Sparzyć i obrać cytrynę i bardzo drobno pokroić skórkę. W misce połączyć ze sobą sok z cytryny, sól, czosnek, rozmaryn, pieprz, skórkę cytrynową, musztardę i oliwę i dobrze je ze sobą wymieszać. Do tak przygotowanej marynaty wkładamy pokrojone w kostkę mięso i zostawiamy je w niej na noc w lodówce. Następnego dnia odsączyć mięso z marynaty (ale jej nie wylewać) i nabić na szpikulce do szaszłyków. Na rozgrzanej oliwie podsmażyć z każdej strony szaszłyki tak, żeby się lekko przyrumieniły, a potem piec w marynacie ok. 20 minut, aż zmiękną. Wyjąć szaszłyki, zagotować w rondelku sos z pieczenia (pierwotnie będący marynatą) i rozpuścić w nim masło. Podawać souvlaki z sosem oraz z tzatzikami, świeżym pomidorem i bułką!;)

Advertisements

One thought on “Souvlaki (Σουβλάκι)

  1. Pingback: Καλή όρεξη! Fotorelacja z kulinarnej podróży po Thassos | jednopalnikowa

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s