Zapiekany jarmuż w sosie cebulowym

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jarmuż – cudowne warzywo z rodziny kapustowatych. Twarde, szlachetne i bardzo oryginalne w smaku. Trochę z braku produktów wymyśliłam takie oto prościutkie danie, które okazało się naprawdę bardzo smaczne!;)

SKŁADNIKI:

– 4 liście jarmużu

– 2 posiekane w kostkę cebule

– 2 szklanki bulionu (lub kostka rosołowa rozpuszczona w dwóch szklankach wrzątku)

– 2 łyżki masła

– łyżka mąki

– kilka kropli soku z cytryny

– ziele angielskie

– liść laurowy

PRZYGOTOWANIE:

Podsmażyć na łyżce masła jedną z dwóch posiekanych cebul tak, żeby się zeszkliła. Drugą cebulę gotować z zielem angielskim i liściem laurowym w bulionie na wolnym ogniu ok. 20 minut.  Wyjąć ziele angielskie i liść laurowy. W osobnym rondelku rozpuścić łyżkę masła, wsypać mąkę, wymieszać i powoli wlewać bulion z gotowaną cebulą, energicznie mieszając. (W razie potrzeby dać więcej mąki lub więcej wody, ewentualnie sól, gdyby była potrzebna.) Dodać podsmażoną cebulkę i kilka kropli soku z cytryny. Umyć i osuszyć liście jarmużu i podpiec je same ok. 5 minut. Polać sosem i piec jeszcze ok. 10 minut. Idealne danie na jesienną słotę!;)

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s