Ciasto marchewkowo-dyniowe z piernikową nutą

Ciasto marchewkowe

Poniższy przepis jest moim kolejnym autorskim pomysłem na umilenie jesiennej słoty. Filiżanka znakomitej, aromatycznej, parzonej herbaty, ciasto marchewko-dyniowe i… taką jesień, to ja rozumiem!;)

SKŁADNIKI:

– 2 szklanki (500 ml) mąki

– 2 szklanki (500 ml) cukru

– 4 duże jajka

– kostka Kasi do pieczenia

– ćwierć szklanki wody

– ćwierć szklanki świeżego soku z marchewki

– 2 łyżeczki proszku do pieczenia

– 4 średnie umyte i obrane marchewki

– ok. 30 dag świeżej dyni – wykroić z niej pestki i odkroić skórkę, a potem pokroić w kostkę

– przyprawa korzenna do piernika i grzanego wina Dr Oetkera

– łyżka serka mascarpone

– aromat pomarańczowy

PRZYGOTOWANIE:

Zetrzeć pół marchewki bardzo drobno (po starciu potrzebujemy ok. 1,5 łyżki). Zagotować w rondelku masło, cukier, sok marchwiowy i wodę , cały czas mieszając. Odlać 0,5 szklanki (125 ml) na marchewkowy lukier. Potem dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, pokrojone w kostkę pozostałe 3,5 marchewki, kostki dyni, przyprawę korzenną (całość), aromat pomarańczowy (kilka kropli) i serek mascarpone. Wymieszać. Do oddzielnej miseczki wlać same białka z jajek, a żółtka wrzucić do wymieszanej masy. Białka ubić na sztywną pianę i wlać do masy. Zamieszać, włożyć do formy na ciasta (albo żaroodpornego naczynia) i piec ok. 60 minut. Po wyjęciu ciasta, kiedy ostygnie, polać je marchewkowym lukrem. Znakomite z filiżanką aromatycznej herbaty!;)

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s