Sos porowy

Sos porowy

Zainspirowana cudownym, bajecznie pysznym sosem porowym w restauracji Złoty Lin, postanowiłam spróbować zrobić swój własny. Wyszedł, więc umieszczam przepis. Znakomity do makaronu – wystarczy posypać jakimś dobrym, startym serem i mamy doskonały, tani i szybki posiłek!;)

SKŁADNIKI:

– 2 duże pory

– 3 dymki

– 2 słodkie cebule

– 2 szklanki bulionu (lub rozpuszczona w dwóch szklankach gorącej wody kostka rosołowa z pietruszką i lubczykiem)

– trochę mleka

– trochę mleczka Gostyń

– śmietana

– 2 łyżki mąki pszennej

* ewentualnie, jeśli mamy w domu jakąś resztkę twardego, żółtego sera, możemy trochę zetrzeć do środka

PRZYGOTOWANIE:

Pokrojone: pory, dymki i cebule dusić w bulionie ok. 20 minut. Po ich upływie zabielić sos mlekiem, mleczkiem, śmietaną i mąką. Zmiksować większość (polecam zostawienie małej niezmiksowanej części, sos ma wtedy ciekawszą konsystencję) mikserem ręcznym lub blenderem. Sos jest znakomity do m.in. ryb (można je w nim zapiec) i makaronów!;)

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s