Domowy majonez

Majonez

Poniższy przepis pochodzi z mojej ukochanej „Książki kucharskiej dla samotnych i zakochanych” Marii Lemnis i Henryka Vitry’ego. Odrobinę go tylko udoskonaliłam! 😉

SKŁADNIKI:

– 2 surowe żółtka

– ok. 10  łyżek oleju lub oliwy

– łyżeczka soku z cytryny

– szczypta soli

– szczypta cukru pudru (może być też zwykły)

– łyżka śmietany

– łyżeczka majonezu

PRZYGOTOWANIE:

Wlać do miski sok z cytryny i sól, a potem żółtka i starannie ucierać mikserem, wlewając kilka kropli oleju. Bardzo powoli, cały czas miksując, dodać resztę oleju. Bardzo ważne, żeby porządnie zmiksować najpierw z małą ilością oleju. Mój drugi majonez wyszedł znakomity – pierwszy niestety zbyt wodnisty. Decydują ułamki sekund!;) Gdyby majonez „się zwarzył”, co nie powinno się wydarzyć, wlać w trakcie mieszania łyżkę gorącej wody. Dodać cukier, śmietanę i łyżeczkę majonezu (z tego ostatniego możemy zrezygnować).  Idealny do wędlin i parówek oraz jako składnik np. sosu tatarskiego albo remulady!;)

Reklamy

7 thoughts on “Domowy majonez

  1. Pingback: Remulada, czyli sos duński | jednopalnikowa

  2. Pingback: Sos czosnkowy | jednopalnikowa

  3. Pingback: Sałatka jarzynowa | jednopalnikowa

  4. Pingback: Sałatka z pomidorów, kalarepki i kiełków | jednopalnikowa

  5. Pingback: Naleśniki z szynką, pieczarkami, serem i sosem czosnkowym | jednopalnikowa

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s