Ciasto pomarańczowe z polewą z kurkumy

Ciasto pomarańczowe

Ciasto pomarańczowe jest jednym z prostszych (choć wszystkie moje ciasta, jak już pisałam, robię na bazie przepisu na murzynka) i często przeze mnie przygotowywanych. Tym razem postanowiłam poeksperymentować z kurkumą. Eksperyment wyszedł, a ciasto nabrało ciekawej, odróżniającej je od innych smakowej nuty, więc polecam!;)

SKŁADNIKI:

– 2 szklanki (500 ml) mąki

– 2 szklanki (500 ml) cukru

– 4 duże jajka

– kostka Kasi do pieczenia

– 0,5 szklanki (125 ml) wody

– 2 łyżeczki proszku do pieczenia

– aromat pomarańczowy

– 3 opakowania (jedno opakowanie = 100g) kandyzowanej skórki pomarańczowej

– szczypta kurkumy

PRZYGOTOWANIE:

Zagotować w rondelku masło, cukier i wodę, cały czas mieszając. Odlać 0,5 szklanki (125 ml) na lukier i dosypać do niego szczyptę kurkumy, a resztę ostudzić. Potem dosypać do ostygniętej masy na ciasto mąkę z proszkiem do pieczenia, skórkę pomarańczową i aromat. Wymieszać. Do oddzielnej miseczki wlać same białka z jajek, a żółtka wrzucić do wymieszanej masy. Białka ubić na sztywną pianę i wlać do masy. Zamieszać, włożyć do formy na ciasta (albo żaroodpornego naczynia) i piec ok. 45 minut. Po wyjęciu ciasta, polać je kurkumowym lukrem odlanym na samym początku;)

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s