Remulada, czyli sos duński

Romulada

Remulada to moje niedawne, więc stosunkowo późne odkrycie. Spośród różnych musztard, ketchupów i sosów proponowanych do hot-dogów lub zapiekanek na stacjach benzynowych (gdzie, jak wiadomo, serwuje się najpyszniejsze), remulada oczarowała mnie troszkę orientalną nutą (kurkuma), oryginalnością i jakąś taką szlachetnością. W tradycyjnych duńskich przepisach (tak, w mękach przedzierałam się przez zawiłości tego języka) nie ma mowy o kwaśnych składnikach (takich jak ogórki kiszone czy marynowane cebulki), są za to kapary i drobno posiekana kapusta. Moja propozycja jest bardziej polska, efekt smakuje mi ogromnie. Jeśli jednak chcemy pójść w bardziej duńską stronę, polecam zamienienie wspomnianych kwaśnych składników na kapustę i słone kapary!;)

SKŁADNIKI:

3 łyżki domowego majonezu (jeśli chcemy sklepowy, to tani i bardzo dobry dostaniemy TUTAJ)

1 łyżka śmietany 18%

– 1 łyżka drobno posiekanej marchwi

– 1 łyżka drobno posiekanego szczypiorku

– 1 łyżka drobno posiekanego ogórka małosolnego (lub kiszonego)

– 1 łyżka drobno posiekanej marynowanej cebulki srebrnej

1 łyżeczka drobno posiekanej surowej białej albo słodkiej cebuli

– 1 łyżka soku z cytryny

– 1 łyżeczka musztardy (polecam miodową, tanią i bardzo dobrą dostaniemy TUTAJ)

– 1 łyżeczka kurkumy

–  0,5 łyżeczki cząbru

– 1 łyżeczka cukru

– sól

– pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Drobno posiekaną surową cebulę włożyć do miseczki, zalać wrzątkiem i po 30. sekundach odcedzić. Potem pomieszać wszystkie składniki, wraz z odcedzoną surową cebulą. Polecam zmiksowanie większości, ale zostawienie małej, niezmiksowanej części. Idealny sos do domowych hot-dogów, hamburgerowych kanapek, parówek czy wędlin, ale również do steków. Smakuje fantastycznie zarówno na zimno, jak i na ciepło! Jeśli jednak na zimno – wstawmy sos do lodówki na pół godziny przed podaniem!;)

Reklamy

5 thoughts on “Remulada, czyli sos duński

  1. Pingback: Domowy majonez | jednopalnikowa

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s