Tatar wołowy

Tatar wołowy

W przypadku tatara ciężko właściwie mówić o przepisie, bardziej o sposobie jego przyrządzenia. Oczywiście najważniejsze jest kupienie mięsa w dobrym i sprawdzonym sklepie, gdzie wiemy, że to, co jest sprzedawane jako świeże, nie było nigdy wcześniej mrożone. Drugą ważną rzeczą to absolutna pewność, co do pochodzenia jajek – ja polecam akurat przepiórcze, bo są delikatniejsze i bardziej eleganckie, ale jeśli zdecydujemy się na kurze, weźmy po pierwsze te z wolnego wybiegu, a po drugie od producenta, któremu ufamy. Sekret tatara tkwi oczywiście w doprawieniu mięsa. Na pewno można do tego użyć Maggi, jednak japońskie połączenie surowego mięsa ryb z sosem sojowym jest tak wzruszająco idealne, że postanowiłam je wypróbować z surowym mięsem wołowym. Dodatkowo polecam odrobinę lubczyku, który sam smakuje troszkę jak Maggi oraz użycie dwóch rodzajów pieprzu i oliwy z oliwek. Oczywiście kupmy też sprawdzone ogórki kiszone, które lubimy najbardziej, tak jak pieczarki – z cebulą jest najmniejszy problem. Podane niżej składniki starczają na dwie porcje. A do samego tatara najlepiej smakuje świeże, białe pieczywo, polecam chleb!;)

SKŁADNIKI:

– ok. 40 dag surowej, zmielonej trzykrotnie surowej tzw. „pieczeni wołowej” lub polędwicy wołowej

– 2 malutkie ogórki kiszone albo jeden średni

– cebula szalotka

– kila marynowanych pieczarek (w zależności od wielkości 5-8)

– ok. 20 ml sosu sojowego

– niecała łyżka oliwy z oliwek

– łyżeczka suszonego lubczyku

– sól

– pieprz czarny mielony

– pieprz biały mielony

– 2 żółtka przepiórczych jajek

– 2 krople soku z cytryny

PRZYGOTOWANIE:

Drobno posiekaną surową cebulę włożyć do miseczki, zalać wrzątkiem i po 30. sekundach odcedzić i osuszyć na ręczniku papierowym. Posiekać drobno ogórki i pieczarki, nie łącząc jednych z drugimi. W międzyczasie w misce pomieszać zmieloną wołowinę z sosem sojowym i oliwą z oliwek, lubczykiem, sokiem z cytryny, solą i pieprzami do smaku. Tak przygotowane mięso podzielić na dwie części i uformować z niego dwie kulki, jak na pulpety. Potem spłaszczyć odrobinę wierzch i zrobić, najlepiej łyżeczką, wklęsłe miejsce na żółtko jajka przepiórczego (może być też zwykłe, jeśli wolimy). Podawać tatara otoczonego cebulką, ogórkami i pieczarkami, koniecznie ze świeżym pieczywem!;)

Reklamy

One thought on “Tatar wołowy

  1. Pingback: Tatar z łososia | jednopalnikowa

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s