Parówki w pomidorach z groszkiem

Parówki

Parówki w pomidorach z groszkiem to danie, które znam z rodzinnego domu (a mama z kolei zna je ze swojego) i już z żadnego innego miejsca. Przepis jest niezwykle prosty i można go wedle upodobań dowolnie urozmaicać; u mnie czasem dodawano jeszcze boczek lub/i szynkę. Oprócz niepodważalnych walorów smakowych i przygotowania, które nie wymaga od nas ani wielkich nakładów pracy, ani poświęcenia dłuższej chwili, danie to ma jeszcze jeden atut – jest bardzo tanie. Bez problemu można je też zamrozić (pod warunkiem, że żadnego ze składników nie mroziliśmy wcześniej). Polecam najbardziej z ryżem lub ziemniakami purée!;)

SKŁADNIKI:

– opakowanie parówek (polecam Berlinki z Morlin)

– 2 puszki pomidorów

– puszka zielonego groszku

– 2 cebule

– 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego

– łyżka śmietany

– kostka rosołowa wołowa

– łyżeczka suszonego lubczyku

– sól

– pieprz

– masło klarowane

PRZYGOTOWANIE:

Drobno posiekane cebulę podsmażyć na klarowanym maśle. Jak się zeszkli, wrzucić do niej drobno pokrojone parówki na minutę, a po niej zdjąć patelnię z gazu. Wymieszać mikserem pomidory z puszki z koncentratem na gładką masę i wlać do garnka i zagotować. Dodać kostkę wołową i – jak się rozpuści – odcedzony groszek, parówki z podsmażoną cebulką, lubczyk, sól i pieprz. Dusić ok. 5 – 7 minut. Danie doskonale smakuje z ryżem lub ziemniakami purée!;)

Reklamy

2 thoughts on “Parówki w pomidorach z groszkiem

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s