Karaibek

Karaibek

Karaibek jest moją kolejną wariacją na temat murzynka oraz keksa tropikalnego. Znowu będzie egzotycznie, tym razem jednak wszystko okrasimy czekoladową polewą!;)

SKŁADNIKI:

– 2 szklanki (500 ml) mąki

– 2 szklanki (500 ml) cukru

– 4 duże jajka

– kostka Kasi do pieczenia

– 0,5 szklanki (125 ml) wody

– 2 łyżeczki proszku do pieczenia

– 2 łyżki niesłodzonego kakao

– 3 opakowania „Tropikalnego Mixu Bakaliowego”

– aromat arakowy

PRZYGOTOWANIE:

Zagotować w rondelku masło, cukier i wodę, cały czas mieszając, a potem ostudzić. Odlać pół szklanki na lukier i w osobnym małym rondelku zagotować je z dwiema łyżkami kakao i zdjąć z gazu. Wsypać do dużej miski mąkę z proszkiem do pieczenia, tropikalny miks, ostygnięte masło z cukrem i wodą oraz aromat arakowy. Wymieszać. Do oddzielnej miseczki wlać same białka z jajek, a żółtka wrzucić do wymieszanej masy. Białka ubić na sztywną pianę i wlać do masy. Zamieszać, włożyć do formy na ciasta (albo żaroodpornego naczynia) i piec ok. 45 minut. Po upieczeniu polać czekoladowym lukrem (jeśli w międzyczasie wystygnie, odrobinę podgrzać, żeby był ciekły). Podawać z dobrą, aromatyczną herbatą!;)

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s