Pieczeń wołowa w sosie winogronowo-cebulowym

Pieczeń wołowa/winogrona

Pieczeń wołowa w sosie winogronowo-cebulowym, to mój kolejny pomysł na wykorzystanie dżemu z cebuli. Jeśli go nie posiadamy, bez problemu możemy zrobić to danie z pominięciem wspomnianego składnika. Jeśli wolimy wieprzowinę, również łatwo poniższy przepis przeobrazić w pieczeń wieprzową;)

SKŁADNIKI:

MARYNATA:

– ok. 0,75 l przegotowanej, ostudzonej wody

– 3 ząbki czosnku przekrojone na pół

– 2 liście laurowe

– 3 ziela angielskie

– 5 ziarenek czarnego pieprzu

– olej (kilka kropli)

– ocet winny (kilka kropli)

PIECZEŃ:

– 30 dag tzw. pieczeni wołowej surowej

– ok. 30 dag jasnych winogron (najlepiej bez pestek)

– 2 duże cebule

– kostka bulion wołowy

– szklanka gorącej wody

– łyżka dżemu z cebuli

– łyżka śmietany

– 4 duże liście bazylii

– 5-6 liści lubczyku

– sól pietruszkowa (jeśli nie posiadamy, może być morska lub zwykła)

– liść laurowy

– ziele angielskie

– pieprz

– masło klarowane (do smażenia cebuli)

PRZYGOTOWANIE:

Mięso pokroić, porządnie rozbić z obydwu stron, posypać solą (najlepiej zmiękczającą mięso) i pieprzem i włożyć do marynaty na całą noc. Następnego dnia  umyć i podsmażyć na patelni winogrona ok. 5 – 7 minut, aż trochę zmiękną. Następnie podsmażyć z obu stron (tylko do ścięcia) odsączone z marynaty (której jeszcze nie wyrzucamy) mięso, a potem zeszklić na maśle klarowanym cebule posypane szczyptą soli pietruszkowej, liśćmi bazylii oraz lubczyku. Mięso z winogronami, cebulą i czosnkiem z marynaty włożyć do żaroodpornego naczynia, zalać szklanką gorącej wody z rozpuszczoną kostką wołową, dodać ziele angielskie i liść laurowy i piec ok.  godziny. Dodać dżem z cebuli, zabielić śmietaną i piec jeszcze ok. 30 minut. Przed podaniem sprawdzić czy mięso jest dostatecznie miękkie. Jeśli nie, piec jeszcze ok. 10 minut. W razie potrzeby, podlać wodą. Danie doskonale komponuje się z ziemniakami i kluskami śląskimi😉

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s