Francuskie tosty

Francuskie tosty
Wiem, że nie jestem jedyną osobą, która poznała fenomen francuskich tostów dopiero za sprawą znakomitego filmu „Sprawa Kramerów”. Co prawda we wspomnianym filmie Ted Kramer, w którego postać genialnie wcielił się Dustin Hoffman (i dostał za tę rolę Oscara), nie robi ich doskonale. Stąd pozwalam sobie zamieścić przepis na takie, które wychodzą świetnie. A pod przepisem możemy zobaczyć filmowe zmagania z tym pysznym śniadaniem!;)

SKŁADNIKI:

– chleb tostowy (do francuskich tostów na słodko polecam maślany lub francuski, do tych na słono – zwykły tostowy)

– 2 surowe jajka

– mleko

– cukier, cynamon (lub cukier cynamonowy), imbir/ sól, pieprz

własne konfitury/ser, szynka

– masło

PRZYGOTOWANIE:

Jajka rozbełtać w misce, dodać trochę mleka, cukier, cynamon i imbir (do francuskich tostów na słodko) lub sól i pieprz do tostów na słono. Wymieszać wszystko, najlepiej mikserem. Potem maczać w uzyskanej masie kromki chleba tak, by pokryła całe, wyjąć i smażyć na rozgrzanym maśle z obu stron, aż się zarumienią (nie wlewamy masy na patelnię). Tosty na słodko najlepiej smakują z konfiturami, polecam oczywiście te własnej roboty. Sama lubię je najbardziej ze swoją konfiturą z truskawek, malin, jagód i wiśni, ale możliwości jest oczywiście tak dużo, jak naszych smaków. Tosty na słono znakomicie się uzupełniają z żółtym serem, który zaraz po nałożeniu rozpuszcza się na nich. Kolejne składniki, to kwestia inwencji. Możemy dodać na przykład szynkę lub/i posmażone pieczarki;)

Reklamy

2 thoughts on “Francuskie tosty

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s