Makaron po chłopsku

Makaron po chłopsku

Pomysł tego niezwykle – żeby nie powiedzieć banalnie wręcz – prostego dania, podsunęła mi kiedyś koleżanka pochodząca ze wschodniej części Polski. Nie byłoby pewnie nic interesującego w makaronie z podsmażaną szynką, pieczarkami i cebulką, gdyby nie fakt, że znajoma całość posypywała serem… białym. Połączenie wydało mi się bardzo intrygujące. Takie się też okazało w smaku. Danie to jest fantastyczne dla wszystkich, którzy nie mają czasu, chęci, umiejętności lub/i pieniędzy na wystawny obiad. Składniki też da się zmienić – zamiast szynki (tak naprawdę jakiejkolwiek) spokojnie możemy użyć boczku, pieczarki czy lubczyk także nie są obowiązkowe. Przeważnie większość tych produktów i tak już mamy w domu, więc poniższy przepis jest idealnym sposobem, żeby zrobić tzw. coś z niczego!;)

SKŁADNIKI:

– ok. 2o dag szynki konserwowej

– 5 dużych pieczarek

– 2 średnie cebule

– kilka liści świeżego lubczyku

twaróg półtłusty

– makaron spaghetti

– sól pietruszkowa (lub zwykła)

– pieprz

– olej

– masło klarowane

PRZYGOTOWANIE:

Obrane i pokrojone w drobną kostkę cebule zeszklić na rozgrzanym na patelni maśle klarowanym, w trakcie smażenia dodać szczyptę soli pietruszkowej i pokrojony lubczyk. Osobno podsmażyć drobno posiekane pieczarki (aż zmiękną) oraz pokrojoną w kosteczkę szynkę konserwową. Wszystko razem wymieszać w misce. Część (jak dużą, to już wedle uznania –  ja lubię pół na pół) zmiksować na jednolitą masę. Ugotować makaron, przed podaniem podsmażyć wszystkie usmażone wcześniej i wymieszane składniki. Polać nimi makaron już na talerzu i posypać twarożkiem, a sam wierzch okrasić najlepiej świeżo zmielonym czarnym pieprzem!;)

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s