Racuchy z jabłkami

??????????????????????

Racuchy z jabłkami są zarówno doskonałym deserem, podwieczorkiem, jak i obiadem (jeśli podamy wcześniej treściwą zupę). Tanie, łatwe w przygotowaniu, choć zajmą nam trochę czasu, stanowią idealne i pyszne rozwiązanie, kiedy domowy budżet staje się troszkę szczuplejszy!;)

SKŁADNIKI:

– 6 jabłek

– 3 jajka

– woda mineralna naturalnie gazowana

– mąka (ok. 2 szklanek)

– kilka kropli mleka

– cukier wanilinowy (1 opakowanie)

– cynamon w proszku

– imbir w proszku

– odrobina proszku do pieczenia

– kilka kropli oleju

– masło klarowane

– szczypta soli

– cukier puder

PRZYGOTOWANIE:

Wlać do miski jajka, odrobinę wody gazowanej, mąkę, kilka kropli mleka, cukier wanilinowy, szczyptę cynamonu i imbiru, proszek do pieczenia, klika kropli oleju oraz szczyptę soli i dobrze wymieszać. Najlepiej mikserem.  Masa powinna mieć konsystencję bardziej zagęszczonej naleśnikowej. Umyć, obrać i zetrzeć 6 jabłek do środka i wymieszać (jeśli powstała masa będzie za rzadka, zagęścić mąką). Nalewać chochlą na rozgrzane na patelni masło, formułując zgrabne racuszki i smażyć z obu stron. Podawać z cukrem pudrem!;)

Jednym Jabłka w cieściez wariantów moich racuchów będą jabłka w cieście (lub placki z jabłkami). Różnią się jedynie tym, że nie łączymy z masą startych jabłek, lecz wkładamy do niej grubsze plastry umytych i obranych jabłek. Można takie placuszki też polać sosem czekoladowym😉

Reklamy

One thought on “Racuchy z jabłkami

  1. Pingback: Sos czekoladowy | jednopalnikowa

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s