Bitki wieprzowe

Bitki wieprzowe

Bitki są idealnym pomysłem zarówno na elegancki proszony obiad (wtedy polecam z kluskami śląskimi np. w wariancie selerowo-pietruszkowo-ziemniaczanym) lub niedzielny obiad w kameralnym rodzinnym gronie. Smaczne, zdrowe i niedrogie!;)

SKŁADNIKI:

– ok. 50 dag schabu bez kości

– ok. 15 dag pieczarek pokrojonych w cienkie plastry (wzdłuż całej pieczarki, wraz z nóżkami)

– 2 cebule białe (lub szalotki) pokrojone w plastry

– garść świeżego lubczyku

– ząbek czosnku

– ziele angielskie

– liść laurowy

– śmietana

– mąka

– sól

– pieprz

– masło klarowane

– olej

PRZYGOTOWANIE:

Schab pokroić w cienkie plastry i porządnie rozbić z obu stron, jak najcieniej. Potem podsmażyć je na rozgrzanym  oleju z obu stron parę minut, żeby się ścięły i przełożyć do większego garnka. Na patelni podsmażyć jeszcze na maśle klarowanym cebulę i osobno pieczarki, przełożyć wszystko do garnka z mięsem i dusić z niedużą ilością wody, liściem laurowym, zielem angielskim, pokrojonym wzdłuż czosnkiem i lubczykiem ok. 50 minut. Na końcu zabielić śmietaną z mąką. Doskonałe z ziemniakami purée lub kluskami śląskimi!;)

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s