Kluski leniwe

leniwe

Nie jestem zadeklarowanym miłośnikiem obiadów na słodko, jednak czasami nachodzi mnie ochota na leniwe kluseczki, więc chyba pora, by znalazły się na moim blogu. Podaję proporcje na dwie głodne osoby. Szybkie, pyszne, niezwykle proste do przygotowania danie, a do tego jedno ze zdecydowanie najtańszych!;)

SKŁADNIKI:

– ok. 450 g twarogu (polecam biedronkowy – więcej fajnych produktów i promocji znajdziemy TUTAJ)

– 2 surowe jajka

– opakowanie cukru wanilinowego

– szklanka mąki pszennej

– szczypta soli

– 2 łyżki masła

– łyżeczka cukru

– cukier puder

– bułka tarta

– olej

PRZYGOTOWANIE:

Twaróg porządnie rozdrobnić widelcem na jednolitą masę. Dodać cukier wanilinowy, mąkę, sól, żółtka oraz ubitą na sztywno pianę z białek. Wszystko wymieszać (ubijaczką lub mikserem), a potem na posypanej mąką stolnicy (lub większej desce), formować z fragmentów ciasta długie wałki i pokroić je wszerz.  Wrzucić kluseczki na zagotowaną, osoloną wodę z kilkoma kroplami oleju i gotować tylko do wypłynięcia (dosłownie kilka minut). W maleńkim rondelku roztopić masło z łyżeczką cukru i odrobiną bułki tartej, którym polejemy gotowe leniwe. Całość posypać cukrem pudrem!;)

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s