Brokuły w cieście

Brokuły w cieście

Czasem, kiedy nie mamy w domu zbyt wielu składników, a na domiar złego sprawy przedstawiają się podobnie zarówno z czasem, jak i pieniędzmi, możemy, używając tego, co jest nam dostępne, odkryć jakieś nowe danie. Taką historię właśnie mają moje brokuły w cieście – niezwykle tania potrawa, do której większość składników znajdziemy w kuchennych szafkach. Przyprawy i zioła można dowolnie zamieniać. Znakomite jako szybka, ciepła przekąska. Z ziemniakami i sosem pomidorowym – świetny obiad!;)

SKŁADNIKI:

brukuł

– 2 surowe jajka

– woda mineralna gazowana

– mleko

– mąka

– odrobina proszku do pieczenia

– papryka słodka w proszku

– suszony lubczyk

– curry

– oregano

– sól pietruszkowa (lub zwykła)

– pieprz

kminek

– olej

PRZYGOTOWANIE:

Brokuła umyć, pokroić i ugotować w osolonej wodzie ok. 10 minut. W misce przygotować masę na ciasto – połączyć 2 jajka z odrobiną wody mineralnej i mleka, odrobiną mąki, szczyptą proszku do pieczenie, słodkiej papryki, suszonego lubczyku, curry, oregano, kminku, soli i pieprzu oraz wlać klika kropli oleju. Ma z tego powstać ciasto trochę gęstsze, niż na klasyczne naleśniki. Jeśli zrobimy zbyt gęste, dodajmy wody lub/i mleka, jeśli okaże się za rzadkie, zagęśćmy mąką. Jak już masa będzie gotowa, zanurzmy w niej każdy kawałek brokuła, a potem usmażmy je z każdej strony na rozgrzanym, głębokim oleju (chwilkę, do czasu, kiedy ciasto się lekko zarumieni). Przed podanie położyć na chwilkę na ręczniku papierowym, który wchłonie nadmiar tłuszczu. Doskonałe z sosem pomidorowym (na ciepło lub zimno) lub serowym!;)

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s