Papryka faszerowana z batatem

Faszerowana papryka z batatem

Na jesienne smutki, szarości, choroby i ciemności od 16.00 wymyśliłam paprykę faszerowaną z batatem. Jest warzywno-mięsna, trochę słodkawa, trochę inna od tej, którą znamy, a przede wszystkim bardzo kolorowa i pyszna!;)

SKŁADNIKI:

– ok. 30 dag zmielonej łopatki wieprzowej

– 3 czerwone papryki

– duży batat

– cebula słodka

– pomidor

– puszka kukurydzy złocistej (170 g)

– ząbek czosnku

– łyżeczka koncentratu pomidorowego

– kostka wołowa lub odrobina własnego bulionu

– olej

– masło klarowane (do podsmażenia cebulki)

– sól

– pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Bataty umyć, obrać i pokroić wzdłuż na prostokątne kawałki. Włożyć do żaroodpornego naczynia, podlać olejem, posypać odrobiną soli i pieprzu i piec w piekarniku ok. 30 minut. Na patelni usmażyć mielone mięso – dopiero pod koniec smażenia posolić i przełożyć do garnka. Potem usmażyć jedną pokrojoną w paski paprykę i przełożyć ją do garnka z mięsem. Następnie zeszklić posiekaną w kostkę cebulę na maśle klarowanym (jeśli go nie mamy, może być na oleju), którą również dodamy do garnka, a na końcu podsmażyć obranego i pokrojonego w kostkę pomidora i wrzucić do do blendera razem z łyżeczką koncentratu pomidorowego, kostką wołową (lub odrobiną własnego bulionu) i wyciśniętym ząbkiem czosnku. Mięso z papryką i cebulą zalać sosem pomidorowym z czosnkiem, dodać odcedzoną kukurydzę i zagotować (tylko doprowadzić do wrzenia). Upieczone bataty położyć na ręczniku papierowym, żeby wchłonął olej. Pozostałe 2 papryki umyć i bardzo ostrożnie odkroić górę wraz z nasionami. Wyjąć ze środka białe elementy, przepłukać wodą i piec same w piekarniku na papierze do pieczenia ok. 20 – 25 min., aż zmiękną. Wtedy wyjąć, ułożyć w nich bataty (na ściankach), włożyć ciepły, podgrzany farsz i piec jeszcze jakieś 5 – 10 minut. Farszu starczy na jeszcze jeden obiad – danie jest idealne z ryżem!;)

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s