Wątróbka drobiowa ze słodką cebulką i karmelizowanym jabłkiem

Wątróbka
Mimo że uchodzę za osobę bardzo empatyczną, jeszcze nigdy nie udało mi się zrozumieć unikania jakichś potraw, bo nam „nie smakują”. Oczywiście pomijam tu wszelkie uczulenia i przeciwwskazania lekarskie, mam na myśli zwykłą, choć przedziwną dla mnie, postawę „nie, bo nie”. Ofiarą tej postawy przeważnie padają podroby. Często mamy różnego rodzaju obiekcje związane z wyglądem, zapachem czy posmakiem. Ja jednak zaryzykuję tezę, że „niedobre” podroby, to tylko i wyłącznie niedobrze przyrządzone podroby (w co wliczam także nieumiejętne kupno mięsa zepsutego czy nieświeżego).
Najbardziej chyba lubianym i oswojonym podrobem j
est wątróbka. Tajemnicą i zarazem podstawą przy jej przygotowaniu jest kilkugodzinne wymoczenie jej w mleku. Mleczna kąpiel dodaje jej delikatności, a dokładne wykrojenie wszystkich żółtych części uszlachetnia smak. Dziś proponuję wątróbkę na słodko – ze słodką cebulką i karmelizowanym jabłkiem. Atrakcyjnie podana (polecam jako dodatek purée z batatów oraz obrane i pokrojone jak pomidor tamarillo), może pozytywnie zaskoczyć niejednego gościa na proszonym obiedzie!;)

SKŁADNIKI:

– ok. 40 dag wątróbki drobiowej

– pokrojona w cienkie plastry słodka cebula

– 0,5l mleka

– mąka pszenna

– obrane i pokrojone w kostkę jabłko

– miód

– szczypta cynamonu

– masło klarowane

– olej

– cukier

– sól

– pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Wątróbkę obmyć i włożyć do miski z mlekiem na ok. 3 godziny. Po ich upływie odcedzić mięso i bardzo dokładnie i starannie wyciąć z niego wszystkie błonki oraz żyłki.  Posolić (ale bardzo delikatnie, znacznie mniej, niż inne mięsa), posypać pieprzem i obtoczyć z każdej strony w mące. Usmażyć z obu stron na rozgrzanym oleju do ścięcia mięsa. Na drugiej patelni zeszklić na maśle cebulę, delikatnie ją soląc, po czym przełożyć na chwilę do miseczki. Potem rozpuścić odrobinę masła i miodu, wymieszać i wrzucić kostki jabłka, a potem posypać je cynamonem. Karmelizować dosłownie kilka minut, aż zmiękną. Wątróbkę podawać prosto z patelni polaną gorącą cebulką i gorącymi jabłkami. Doskonała z purée z batatów!;)

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s