Krem z marchwi z karmelizowaną cebulką i pomarańczową nutą

Zupa marchewkowa

Ostatnio, w ramach gaszenia małego marchewkowego pożaru, zostałam nieoczekiwanie postawiona przed koniecznością spożytkowania szybko bardzo wielu marchewek. Spontanicznie i na poczekaniu wymyśliłam zupę marchewkową (której zresztą nigdy wcześniej w niczyim wykonaniu nie jadłam). Efekt eksperymentu okazał się ciekawy i oryginalny. Moim bliskim niezwykle przypadł do gustu, więc przekazuję go dalej!;)

SKŁADNIKI:

– 1,5 kg obranej i pokrojonej marchewki

– obrana i posiekana cebula czosnkowa

– ćwierć kostki masła

– cukier puder

– szczypta cynamonu

– starta skórka z ¼ świeżej pomarańczy

– szczypta curry

– szczypta imbiru w proszku

– garść lubczyku suszonego

– trochę mleka

– trochę mleczka Gostyń

– 100 ml śmietanki kremówki 30%

– 2 – 3 łyżki kwaśnej śmietany

– 2 bulionetki drobiowe Knorra lub szklanka bardzo mocnego, aromatycznego domowego bulionu

– ziele angielskie

– liść laurowy

– ewentualnie nasz ulubiony starty żółty ser do posypania

PRZYGOTOWANIE:

Marchewki gotować w nieosolonej wodzie z lubczykiem, zielem angielskim i liściem laurowym ok. 20 minut. Ok. 5 minut przed końcem gotowania wrzucić bulionetki (bądź wlać bulion), curry oraz imbir. Rozpuścić masło na patelni, połączyć z cukrem pudrem tak, by stanowiło gęstą, ale płynną masę, dosypać szczyptę cynamonu i wrzucić cebulkę. Podsmażyć kilka minut, aż się zeszkli. Z bulionu z gotowanymi marchewkami wyjąć liść laurowy i ziele angielskie. Połączyć marchewki z karmelizowaną cebulką, dodać odrobinę mleka, mleczka Gostyń, śmietanę kremówkę, 2 – 3 łyżki kwaśnej śmietany i wlać wszystko (prawdopodobnie na raty) do blendera lub wymieszać mikserem. Na końcu posypać zupę startą skórką pomarańczową i podgrzać ją do zagotowania. Jeśli lubimy, podawaną porcję przyozdobić tartym żółtym serem na talerzu. Pyszna z groszkiem ptysiowym lub domowymi zacierkami!;)

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s