Faszerowane awokado

Awokado

Sposobów na wypełnienie połówek awokado jest prawdopodobnie tyle, ile podniebień wielbicieli tego cudownego owocu – od wykwintnych i rozmaicie przyprawianych serków (np. serek Philadelphia zmieszany z wędzonym łososiem i miąższem awokado, na którego wierzchu położymy kilka kawałków marynowanej tykwy, skrapiając wszystko sosem sojowym) przez swojskie twarożki (np. z rzodkiewką, ogórkiem i czosnkiem), po ascetyczne krople oliwy i octu balsamicznego wraz z odrobiną soli i pieprzu. Wspaniałe połówki awokado jadłam w Południowej Francji; wypełniałam je wraz z gospodarzem smażonymi krewetkami z czosnkiem, wcześniej kupując świeże (nie mrożone!), aromatyczne owoce morza w imponującym sklepie rybnym. Tym razem, drogą improwizacji, odkryłam połączenie, które urzeka zarówno elegancją, jak i prostotą – awokado faszerowane serem typu feta i szpinakiem. Przyrządzenie zajmuje dosłownie kilka minut, a składniki są niedrogie (zwłaszcza, jeśli zdecydujemy się na kupne pesto, spokojnie nabądźmy jedno z tańszych). Potrawę możemy potraktować jak pyszną przekąskę lub kolację, ale też znakomicie się sprawdza w roli przystawki!;)

SKŁADNIKI:

– dojrzałe awokado (liczba w zależności od tego, ilu bliźnim serwujemy – jedno awokado, to porcja dla dwóch osób) ⇒SPRAWDŹ, JAK WYBIERAĆ AWOKADO!

ser typu feta (więcej fajnych produktów i promocji znajdziemy TUTAJ)

– kilka liści świeżego szpinaku

– trochę pesto

– odrobina oliwy z oliwek

– kilka kropli octu balsamicznego lub – jeśli akurat mamy – kremowej polewy na bazie octu balsamicznego z Modeny (Glassa all „Aceto Balsamico di Modena IGP”)

– kilka kropli sosu sojowego

PRZYGOTOWANIE:

Szpinak wymyć i drobno posiekać. Połączyć z rozdrobnionym widelcem serem typu feta, pesto, odrobiną oliwy z oliwek i kilkoma kroplami octu balsamicznego oraz sosu sojowego. Umyć awokado, przekroić na pół (ostrożnie i płytko, żeby nie przekroić pestki), wyjąć pestkę i teraz jest kilka możliwości. Szybsza, to włożyć do wyżłobień po pestce nasz farsz. Drugą będzie wydrążenie odrobinę awokado i połączenie jego miąższu z przygotowanym farszem, a na końcu napełnienie tym wszystkim połówek awokado. Można też jedną połówkę awokado zupełnie spisać na straty – jeśli chodzi o jej funkcje zastawowe – i wydrążyć jej cały miąższ, łącząc z farszem. Wszystko zależy od upodobań. W przypadku ostatniego rozwiązania radzę dodać troszkę więcej sera typu feta, bo awokado samo z siebie jest dosyć delikatne, żeby nie powiedzieć mdłe. Idealna przystawka na przyjęcia i proszone kolacje!;)

Reklamy

2 thoughts on “Faszerowane awokado

  1. Pingback: Jak wybierać awokado | jednopalnikowa

  2. Pingback: Krewetki w sosie czosnkowo-miodowym | jednopalnikowa

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s