Zupa szpinakowa

Zupa szpinakowa

Szpinak z serem typu feta podany z makaronem (zwłaszcza tagliatelle) czy pełniący rolę farszu do naleśników albo pierogów nikogo nie zdziwi. A dlaczego by nie spróbować takiej właśnie zupy? Delikatnej, choć aromatycznej, lekko kremowej, ale nie gęstej, prostej a eleganckiej.  Spróbujmy!;)

SKŁADNIKI:

– ok. 300 g świeżych liści szpinaku

– 2 ząbki czosnku

– 3 drobno posiekane cebule

– ok. 30 g sera typu feta

– ok. dwóch szklanek własnego bulionu

– 2 łyżki pesto

– odrobina soku z cytryny

– łyżka śmietany

– mleczko Gostyń

– mleko

– sól pietruszkowa lub zwykła

– pieprz

– kawałek masła

PRZYGOTOWANIE:

Umyty szpinak blanszować, czyli zanurzyć na niecałą minutę we wrzątku, odcedzić, a potem włożyć na chwilę do zimnej wody, znowu odcedzić i drobno posiekać. Na patelni zeszklić na rozgrzanym maśle cebulkę, dodać do niej szpinak i sól oraz wycisnąć ząbki czosnku, podlać odrobiną bulionu i dusić ok. 5 minut. Przelać do garnka, dolać resztę bulionu, skropić sokiem z cytryny. Odlać do osobnego, wysokiego naczynia odrobinę zupy, do której dodamy ser typu feta, pesto, śmietanę i parę kropli mleczka Gostyń oraz mleka i wszystko razem zmiksować, po czym wlać do reszty zupy i gotować jeszcze ok. 10 minut. Dosypać sól i pieprz do smaku. Doskonałymi dodatkami do zupy są: makaron lub domowe zacierki!;)

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s