Placuszki warzywne

Placuszki warzywne

Jako zdeklarowana miłośniczka placków ziemniaczanych postanowiłam zrobić coś, co już od pewnego czasu chodziło mi po głowie – mianowicie warzywną wariację na ich temat. Wyszło pyszne, chrupiące i delikatne danie o zaskakującym, wspaniałym smaku, więc dzielę się przepisem. Placuszki wystarczy podać z kleksem śmietany!;)

SKŁADNIKI:

– 2 surowe obrane ziemniaki

– 2 surowe obrane pietruszki (korzenie)

– por

– 2 surowe obrane cukinie

– ok. 2 łyżek mąki

– 2 jajka

– sól pietruszkowa lub zwykła

– pieprz

– olej

PRZYGOTOWANIE:

Ziemniaki zetrzeć na grubej tarce i odlać wodę. Dodać do nich starte pietruszki, pora i cukinie. Wszystko połączyć z mąką i jajkami, dodać odrobinę soli i pieprzu do smaku i formować w rękach małe kształtne placuszki. Smażyć na rozgrzanym oleju kilka minut z każdej strony, aż się zarumienią. Po zdjęciu z patelni, położyć na chwilę na ręczniku papierowym, który doskonale wchłania tłuszcz. Podawać z kleksem śmietany!;)

Advertisements

One thought on “Placuszki warzywne

  1. Pingback: Placki ziemniaczane | jednopalnikowa

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s