Banany w cieście karmelowym

???????????????????????????????

Kto z nas nie ma czasem ochoty na pyszny domowy własnoręcznie zrobiony deser? Banany w cieście karmelowym to moja autorska wariacja na temat owoców w cieście. Zaintrygowało mnie, co by się stało, gdyby ciasto połączyć z rozpuszczoną czekoladą, którą tak lubię. Efekt przerósł moje oczekiwania, co mnie zawsze niesamowicie cieszy. Jeśli zostanie nam trochę ciasta, możemy w reszcie zatopić obrane i pokrojone jabłko lub/i usmażyć cienkie naleśniki!;)

SKŁADNIKI:

– 2 banany

– tabliczka czekolady Wedla Karmelove

– jajko

– mleko

– mąka pszenna

– woda gazowana

– cukier wanilinowy

– olej

– szczypta soli

PRZYGOTOWANIE:

Jajko łączymy z odrobiną mąki, mleka, wody i soli i ubijamy ciasto naleśnikowe. Bierzemy jeden garnek, do którego zmieści się cała pokruszona czekolada i drugi większy, do którego zmieści się ten pierwszy z czekoladą. Wrzątek wlewamy jedynie do drugiego, większego garnka, w którym gotujemy mniejszy garnek z samą czekoladą. Od czasu do czasu mieszamy i zdejmujemy z gazu dopiero, kiedy uzyskamy płynną czekoladę bez grudek, którą łączymy z ciastem naleśnikowym. Masa musi być bardziej gęsta, niż do naleśników, więc w razie potrzeby zagęszczamy jeszcze mąką. Dodajemy odrobinę cukru wanilinowego do smaku i maczamy w powstałym cieście banany, które smażymy na rozgrzanym głębokim oleju z każdej strony. Smażymy chwilę (kilka minut), aż ciasto się zarumieni. Doskonałe z bitą śmietaną lub/i sosem czekoladowym!;)

Advertisements

One thought on “Banany w cieście karmelowym

  1. Pingback: Jak myć patelnię | jednopalnikowa

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s