Krewetki w sosie czosnkowo-miodowym

??????????????????????
Za owocami morza wprost przepadam, jednak przed ich przygotowywaniem powstrzymywał mnie pewien sceptycyzm odnoszący się do jakości kupowanych produktów i związany z brakiem zaufania do większych sklepów (mimo ich również większego zaopatrzenia). Od czasu, kiedy się przeniosłam do niewielkiej górskiej mieściny, zmieniło się też moje podejście do kupowania, a po latach mieszkania tutaj za swój mięsny czy rybny dałabym się pokroić!;) Zrobiłam więc podejście do czegoś niezwykle prostego i szybkiego – jeśli nie mamy jakichś obiekcji związanych z obieraniem krewetek – i wyszło doskonałe, przepyszne danie. Nie musimy poświęcić więcej niż 15 minut na przygotowanie wszystkiego (np. krewetki w sosie czosnkowo-miodowym z makaronem), a efekt wykwintny!;)

SKŁADNIKI:

– ok. 20 krewetek (ja dostałam w sprawdzonym sklepie rybnym już delikatnie obgotowane, czyli różowe) – porcja dla dwóch osób

– 2 – 3 łyżki sosu miodowego z czosnkiem

– masło klarowane

– 2 ząbki czosnku

PRZYGOTOWANIE:

Krewetki obrać (ucinamy główki i nóżki i zdejmujemy całą skorupkę tak, żeby nie została żadna twarda łuska), umyć, usunąć czarną żyłkę i włożyć na chwilę do miski z letnią osoloną wodą, a potem odcedzić i jeszcze raz przemyć. Na rozgrzanej patelni rozpuścić masło klarowane, wycisnąć czosnek, a na końcu dodać sos miodowy z czosnkiem oraz krewetki. Smażyć krótko (ok. 2 – 3 minut) z obydwu stron. Podawać z makaronem, chrupiącym tostem posmarowanym masełkiem ziołowym albo w połówkach awokado. Doskonałe zarówno na ciepło, jak i na zimno!;)

Advertisements

One thought on “Krewetki w sosie czosnkowo-miodowym

  1. Pingback: Faszerowane awokado | jednopalnikowa

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s