Dorsz w mleczku kokosowym i płatkach migdałów

Dorsz
Trochę będąc ciekawa panierowania ryby płatkami migdałowymi, trochę z chęci improwizacji na ten temat, wymyśliłam przepis na dorsza, który okazał się i w tej odsłonie pyszny i niebywale delikatny. Wrzucam go na blogu także do kategorii „Wigilia Bożego Narodzenia”, ponieważ – co wiem doskonale po swoich najbliższych – nie każdy przepada za tradycyjnym karpiem i nawet, jeśli nie zamiast, to chociaż oprócz dobrze mieć coś, co zasmakuje najbardziej zagorzałym karpiowym niejadkom!;)

SKŁADNIKI:

– 2 filety świeżego dorsza (wychodzi z takiej porcji ok. 10 kawałków)

– ok. 400 ml mleczka kokosowego

– surowe jajko

– ok. szklanki mąki

– opakowanie płatków migdałowych

– sól

– kilka kropli soku z cytryny

– masło klarowane

PRZYGOTOWANIE:

Umyć filety, pokroić je na kawałki, delikatnie posolić (bardzo niewielką ilością soli) oraz skropić odrobiną soku z cytryny. Do jednego (najlepiej użyjmy głębokich talerzy na zupę) talerza nasypać mąkę, do drugiego wlać puszkę mleczka kokosowego i wymieszać ją na jednolitą masę z surowym jajkiem, a do trzeciego nasypać płatki migdałowe. Panierować każdy kawałek ryby, wkładając z obu stron do każdego z talerzy w podanej wyżej kolejności. Na rozgrzanym na patelni maśle klarowanym smażyć kilka minut z obydwu stron tak, by płatki nabrały złocistego koloru, ale się nie spaliły. Podawać z purée ziemniaczanym przyprószonym świeżym lubczykiem!;)

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s