Indyk pieczony w sosie czosnkowo-miodowo-piwnym

Indyk

Zastanawiając się, co oryginalnego i innego można przygotować na Święta Bożego Narodzenia (choć może to dotyczyć również obiadu wielkanocnego), wymyśliłam indyka pieczonego w sosie czosnkowo-miodowo-piwnym. Wbrew mnogości składników jest to łatwe do przygotowania danie, jednak trzeba pamiętać o tym, że mięso powinno spędzić noc w marynacie. Pyszne, delikatne, słodkawe, eleganckie – polecam serdecznie!;)

SKŁADNIKI:

MARYNATA:

– ok. 1,5 szklanki (300 ml) ostudzonej przegotowanej wody

– ząbek czosnku przekrojony na pół

– liść laurowy

– ziele angielskie

– 3 ziarenka czarnego pieprzu

– oliwa (kilka kropli)

– ocet winny (kilka kropli)

– łyżka kremowej polewy na bazie octu balsamicznego z Modeny (Glassa all „Aceto Balsamico di Modena IGP”) lub ocet balsamiczny

– łyżka sosu sojowego

– odrobina świeżego majeranku

– odrobina świeżego lubczyku

– sól

– pieprz

INDYK PIECZONY:

– ok. 25 dag filetu z indyka

– pół szklanki (ok. 100 ml)  sosu miodowego z czosnkiem

–  prawie szklanka (ok. 150 ml) bulionu drobiowego

– pół szklanki (ok. 100 ml) jasnego piwa

– garść świeżego majeranku

– garść świeżego lubczyku

– ząbek czosnku przekrojony na pół

– sól

– olej

PRZYGOTOWANIE:

Umyte mięso natrzeć solą, włożyć do marynaty (powstałej z wymieszania wszystkich składników do marynaty) i zostawić w niej na noc. Następnie wyjąć z marynaty (ale jej jeszcze nie wylewać!), osuszyć (najlepiej na ręcznikach papierowych), obsmażyć z obydwu stron na oleju i włożyć do naczynia żaroodpornego lub garnka do pieczenia. Podlać sosem miodowym z czosnkiem oraz połową szklanki (100 ml) bulionu (resztę odstawić) i włożyć przekrojony na pół świeży ząbek czosnku oraz ten przekrojony na pół z marynaty. Posypać wszystko świeżym lubczykiem i majerankiem (ilość wg uznania) i piec ok. 60 minut. Jeśli w trakcie pieczenia (po 20, 25 minutach) indyk będzie miał za sucho, podlać go pozostałą częścią bulionu. 10 minut przed wyjęciem z piekarnika podlać wszystko połową szklanki jasnego piwa. Podawać z ziemniakami purée przyprószonymi świeżym majerankiem i pieprzem!;)

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s