Śledzie w śmietanie

Śledź w śmietanie

Wszystkim, którzy lubią śledzie, polecam pyszną i tanią przekąskę, która w większej ilości wraz z ziemniakami w mundurkach może także pełnić rolę obiadu. Liczba podanych niżej składników starcza na jeden obiad dla dwóch osób. Domowy śledź w śmietanie może stać w lodówce maksymalnie jeden dzień, ale im krócej, tym lepiej!;)

SKŁADNIKI:

– 4 płaty śledzia solonego

– ok. 300 ml mleka

– posiekana w kostkę cebula

– 2 duże obrane i starte jabłka

– ok. 250 ml kwaśnej śmietany

– sól

– cukier

PRZYGOTOWANIE:

Posiekaną w kostkę cebulę zalać wrzątkiem i potrzymać w nim ok. 30 sekund, a potem odcedzić na sitku. Śledzie umyć zimną wodą i włożyć do miski z mlekiem na 2 godziny (ważne, żeby to były dokładnie 2 godziny – jeśli będą w mleku krócej, nie zdążą stracić zbytniej słoności, jeśli zaś za długo, mogą nabrać goryczy). Po ich upływie wyjąć śledzie, jeszcze raz obmyć zimną wodą, pokroić i włożyć do naczynia. W osobnej miseczce połączyć sparzoną cebulę, starte obrane jabłka, śmietanę i odrobinę cukru i porządnie wymieszać. Powstałym sosem śmietanowym zalać śledzie, wymieszać i w razie potrzeby odrobinę posolić. Znakomicie smakują z ziemniakami w mundurkach!;)

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s