Czosnianka

Czosnianka

Zdecydowanie mniej popularną, niż kwaśnica, lecz również tradycyjną zupą kuchni podhalańskiej jest trochę zapomniana czosnianka, czyli uproszczony rodzaj zupy czosnkowej. Obecnie nie spotkamy się z nią w karczmach w przedstawionej poniżej formie. Została wyparta przez delikatny rosół zagotowany z czosnkiem, któremu do tradycyjnej regionalnej czosnianki jednak daleko. Sama niedawno znalazłam na nią przepis, a jego realizacja pozytywnie mnie zaskoczyła. Prostota, ubogość i doskonałość to kwintesencja góralskiej kuchni!;)

SKŁADNIKI:

– ok. 8 ziemniaków

– półtorej główki czosnku

– 2 cebule

– garść świeżej mięty

– smalec

– sól

– szklanka wywaru gotowanego na kościach lub/i żeberkach (lub kostka rosołowa na żeberkach)

– ziele angielskie

– kilka ziaren czarnego pieprzu

– liść laurowy

PRZYGOTOWANIE:

Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w kostkę i gotować ok. 20 minut w osolonej wodzie. Odcedzić, przełożyć do garnka i ponownie zalać wrzątkiem. Na patelni zeszklić cebule. Potem w małym rondelku króciusieńko podsmażyć na smalcu posiekaną główkę czosnku. Dodać cebule, czosnek i miętę do zupy. Pozostałą połowę główki czosnku wycisnąć surową do zupy. Całość lekko posolić, połączyć z bulionem na żeberkach, pieprzem, liściem laurowym oraz zielem angielskim i gotować jeszcze ok. 7 minut. Po podaniu kładziemy już na talerze odrobinkę topionej słoniny lub naparstek smalcu!;)

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s