Kurczak po chińsku

Kurczak po chińsku

Mój kurczak po chińsku to niesamowicie prosta potrawa, zastrzegam jednak, że nie ma z prawdziwymi Chinami aż tak wiele wspólnego. Składniki można zamienić na takie, które lubimy bardziej. Fix Knorra, będący ewidentnym półśrodkiem (choć nie ukrywam, że go lubię, zwłaszcza z powodu grzybów mun) można oczywiście zastąpić przyprawą do kuchni chińskiej. Mini kolby kukurydzy mają dosyć specyficzny, octowy smak. Spokojnie można je pominąć, jeśli nie będzie nam odpowiadał. Ja lubię od czasu do czasu zjeść tak, ale wszelkie modyfikacje, jak zawsze, mile widziane!;)

SKŁADNIKI:

– podwójna pierś kurczaka

– pół słoika (słoik = 280 g) pędów bambusa

puszka 200 g kiełków fasoli mung

– pół słoika (słok = 300 g) mini kolb kukurydzy

– 3 – 4 plastry ananasa w syropie pokrojone w kostkę

– sos sojowy

Fix do potraw chińskich Knorra

– 300 ml zimnej wody

– olej

– pół opakowania makaronu ryżowego nitek (opakowanie = 200g)

PRZYGOTOWANIE:

Umyć kurczaka, pokroić w kosteczkę i podsmażyć na rozgrzanym oleju, aż zmięknie (kilka minut). Włożyć do garnka, zalać Fixem Knorra wymieszanym z 300 ml zimnej wody, dodać odcedzone i umyte pędy bambusa i kiełki fasoli mung, pokrojone w kostkę mini kolby kukurydzy i kawałki ananasa. Podlać odrobiną sosu sojowego do smaku, w razie potrzeby dosolić i dusić wszystko ok. 15 minut. W osobnym garnku naszykować wrzątek z odrobiną soli i sosu sojowego, do którego włożymy makaron ryżowy (można go wcześniej połamać na części) na 3 minuty bez gotowania. Odcedzić makaron, podawać polany sosem z kurczakiem (najpierw nałożyć makaron, a potem sos z kurczakiem, nie polecam mieszania jednego z drugim w garnku). Jeśli lubimy takie połączenia, możemy przygotować także dodatkowo porcyjkę świeżego ryżu!;)

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s