Sos serowy

Sos serowy

Pyszny serowy dip idealnie pasuje do wszelkich przekąsek do piwa, pokrojonych w słupki świeżych, surowych warzyw (np. marchewki, pietruszki, cukinii) czy naleśników lub zwykłego makaronu!;)

SKŁADNIKI:

– 120 g tartego sera Gratino (czyli 3 opakowania po 40 g)

– ok. 150 g własnoręcznie startego sera (polecam cheddar, ale może być też gouda albo edamski)

– 200 g serka topionego bez dodatków (czyli 2 opakowania po 100 g – tak samo, jak z żółtym serem, polecam cheddar)

– ok. 100 g masła

–  0,5 szklanki mąki

– 3 szklanki mleka

– 0,5 szklanki wody

– odrobina gałki muszkatołowej

– pieprz cytrynowy

PRZYGOTOWANIE:

Rozpuścić w rondelku masło, dodać mąkę i energicznie wymieszać, a potem powoli wlać mleko, ciągle mieszając. Włożyć rozdrobnione widelcem serki topione, a na końcu dosypać gałkę muszkatołową, pieprz cytrynowy i cały tarty ser (bardzo powoli). Dolać 0,5 szklanki wody. Gotować ok. 5 – 7 minut na wolnym ogniu, ciągle mieszając. Po zrobieniu zmiksować na jednolitą masę. Idealny w połączeniu z większością przekąsek do piwa: np. z nachosami, chipsami jarmużowymi czy kalarepkowymi. Doskonały do różnego typu naleśników na słono – np. ze szpinakiem, pomidorami i fetą, a także – kiedy brak czasu i pomysłu na obiad – z makaronem. Polecam uwadze również polędwiczki wieprzowe w sosie serowym!;)

Reklamy

4 thoughts on “Sos serowy

  1. Pingback: Naleśniki ze szpinakiem, pomidorami i fetą | jednopalnikowa

  2. Pingback: Brokuły w cieście | jednopalnikowa

  3. Pingback: Polędwiczki wieprzowe w sosie serowym | jednopalnikowa

  4. Pingback: Klopsiki bakłażanowe z pistacjami i mozzarellą | jednopalnikowa

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s