Naleśniki ze szpinakiem, pomidorami i fetą

Naleśniki ze szpinakiem

Danie, na które poniższy przepis, nie jest grecką potrawą, ale bardzo mi przypomina greckie smaki – szczególnie fetę saganaki (φέτα σαγανάκι), choć do jej zrobienia sugerowałabym już użycie prawdziwej greckiej fety. Naleśniki ze szpinakiem, pomidorami i fetą są znakomitym tanim i prostym rozwiązaniem zarówno kwestii obiadu, jak i kolacji. Można je na różne sposoby modyfikować, dodając do farszu np. smażone pieczarki lub/i rezygnując z jednego typu pomidorów. Pyszne z sosem serowym!;)

SKŁADNIKI:

NALEŚNIKI:

– 2 duże jajka

– odrobina mleka

– woda mineralna naturalnie gazowana

– mąka pszenna

– odrobina oleju

– suszone oregano

– sól pietruszkowa (może być też selerowo-koperkowa albo zwykła)

– szczypta pieprzu

FARSZ:

– opakowanie serka kanapkowego Tolonis (ser typu feta dostępny w Biedronce – więcej fajnych produktów i promocji znajdziemy TUTAJ)

– 250 g świeżego szpinaku

– pomidor świeży

– 4 ząbki czosnku

– 4 suszone pomidory (dostaniemy je w sklepach warzywnych na wagę)

– suszone oregano

– masło klarowane

PRZYGOTOWANIE:

NALEŚNIKI:

Wszystkie składniki (łącznie z kilkoma kroplami oleju) zmiksować na jednolitą, naleśnikową masę i smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obydwu stron. Postarać się użyć jak najmniej masy na jednego naleśnika. Będą delikatniejsze.

FARSZ:

Umyty szpinak blanszować, czyli zanurzyć na niecałą minutę we wrzątku, odcedzić, a potem włożyć na chwilę do zimnej wody i znowu odcedzić. Suszone pomidory namoczyć w zimnej wodzie, świeży obrany pomidor pokroić w kostkę. Na maśle klarowanym podsmażyć szpinak i dodać odrobinę wody (żeby nie przywarł), wycisnąć do niego czosnek, odcedzone i świeże pokrojone pomidory. Dodać zioła oraz rozmieszany widelcem serek kanapkowy Tolonis, w razie potrzeby odrobinę posolić i wszystko razem dusić jeszcze ok. 5 – 7 minut. Na końcu włożyć farsz do naleśnika i przed podaniem podsmażyć z dwóch stron. Sposób zawinięcia i podania naleśnika jest całkowicie dowolny! Doskonale smakują polane sosem serowym!;)

Reklamy

2 thoughts on “Naleśniki ze szpinakiem, pomidorami i fetą

  1. Pingback: Sos serowy | jednopalnikowa

  2. Pingback: Faszerowane cukinie pod ciastem naleśnikowym | jednopalnikowa

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s