Tapenada, czyli francuska pasta z oliwek

Tapenada

Tapenadę poznałam – pewnie wstyd przyznać – bardzo niedawno, za sprawą mojej cioci, która uraczyła mnie pyszną, własnej roboty. Ta wspaniała pasta z oliwek to typowo francuska, a dokładniej prowansalska potrawa. Idealna na bagietki, zamiast masła, ale można w niej też zapiekać ryby, mięsa lub/i makarony*! Słona, wyrazista, elegancka i prosta w przygotowaniu świetnie sprawdzi się na maleńkich kanapeczkach na każdym przyjęciu i proszonym podwieczorku. Ja poznałam tapenadę w wariancie z zielonych oliwek (w oryginalnych przepisach nie ma mowy o oliwkach nadziewanych, jednak autorski przepis mojej cioci na użycie oliwek z pastą paprykową idealnie się sprawdził), ale sama zrobiłam ją także z czarnych, co jest we Francji równie popularne (o ile nawet nie bardziej). Poniżej podaję przepis na dwie wersje tapenady: z zielonych oliwek i czarnych. Zielone są troszkę bardziej intensywne w smaku, więc proponuję użyć do nich jedynie połowy opakowania filetów anchovies, a do czarnych sugeruję użyć całości. Pastę można rozrzedzić dodatkową łyżką oliwy z oliwek!;)

SKŁADNIKI:

– oliwki zielone nadziewane pastą paprykową (340 g)/oliwki czarne drylowane (340 g)

filety anchovies z czosnkiem i pietruszką w oleju roślinnym (25 g = pół opakowania)/50 g = całe opakowanie

– łyżeczka odcedzonych kaparów

– 2 drobno posiekane natki pietruszki

– ząbek czosnku

– kilka kropli soku z cytryny

– szczypta ziół prowansalskich

– łyżka oliwy z oliwek

PRZYGOTOWANIE:

Odcedzić oliwki, połączyć z resztą składników i zmiksować na jednolitą masę.

Makaron z tapenadą* Prostym sposobem na obiad, jeśli mamy słoiczek własnej tapenady, jest podgrzanie jej w rondelku (możemy dodać odrobinę wody i oliwę) i podanie na makaronie. Całość dobrze posypać tartym żółtym serem.

TapenadazBLOGowani.pl

Reklamy

6 thoughts on “Tapenada, czyli francuska pasta z oliwek

  1. Pingback: Przepyszna dwunastka | jednopalnikowa

  2. Pingback: Domowe hamburgery z tapenadą z zielonych oliwek i sosem serowym | jednopalnikowa

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s