Jagnięcina z bakłażanem w indyjskim sosie Korma

1901438_941230889272453_1931463494220802298_n

Poniższy przepis nie powstałby, gdyby nie konkurs „Przepis na idealny wieczór”, w którym postanowiłam wziąć udział. Pokrótce chodzi o stworzenie dania z wykorzystaniem sosu PATAK’S oraz opisanie idealnego wieczoru łączącego dobre jedzenie z dobrym filmem, co pozostaje w ścisłym związku z promocją tej firmy – do 28.02.2015 przy zakupie dowolnego sosu PATAK’S i zarejestrowaniu paragonu na stronie, dostaniemy możliwość bezpłatnego zobaczenia wybranego przez nas filmu (jeden zakupiony sos to jeden film; szczegóły promocji znajdziemy TUTAJ).
Nie jestem zwolennikiem łączenia rytuału jedzenia z oglądaniem nawet (a może zwłaszcza) najlepszych filmów, więc moim przepisem na idealny wieczór będzie spożycie jagnięciny z bakłażanem w indyjskim sosie Korma, a dopiero potem przegląd filmów krótkometrażowych, które mnie nieustannie zachwycają różnorodnością i wyobraźnią twórców. Warto sobie choć raz taki pokaz zafundować. A wszystkich miłośników pełnometrażowych filmów związanych w jakiś sposób z jedzeniem zapraszam na smakowity seans filmowy.

SKŁADNIKI:

MARYNATA:

– szklanka przegotowanej, letniej wody

– oberwane i umyte  listki z połowy doniczki kolendry

– świeżo starta skórka z jednej umytej cytryny

– świeżo wyciśnięty sok z połowy cytryny

– 2 obrane i przekrojone wzdłuż ząbki czosnku

– kilka ziarenek kardamonu

– szczypta soli

– łyżka słodkiej papryki

JAGNIĘCINA:

– 40 dag jagnięciny (najlepiej udźca, ale może być też karkówka jagnięca)

– 2 czerwone cebule pokrojone w kostkę

– 0,5 bakłażana pokrojonego w kostkę

– 2 ząbki czosnku

– oberwane i umyte  listki z połowy doniczki kolendry

– oberwane i umyte listki z połowy doniczki mięty

– 50 g jogurtu naturalnego typu greckiego Tolonis (więcej produktów i promocji znajdziemy TUTAJ)

– słoik sosu PATAK’S Korma (mieszkańcy Zakopanego dostaną go tylko TUTAJ)

– łyżeczka pasty kokosowo-miętowej

– szczypta przyprawy garam masala

– olej

– masło klarowane

PRZYGOTOWANIE:

Przygotować marynatę, łącząc ze sobą wszystkie jej składniki i włożyć do niej na 2 godziny umyte i natarte solą mięso. Następnie wyjąć mięso z marynaty, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić w kostkę i podsmażyć z obu stron na rozgrzanym tłuszczu tak, żeby się ścięło. Następnie zeszklić na maśle klarowanym cebulę, wyciskając do niej pod koniec smażenia czosnek i połączyć ją z mięsem. Podsmażyć bakłażana i dodać do reszty. To wszystko zalać sosem PATAK’S Korma, dodać liście kolendry i mięty, jogurt naturalny, pastę kokosowo-miętową i przyprawę garam masala i dusić razem ok. 15 minut. Podawać danie z kaszą kuskus lub ryżem, gotowanymi/namoczonymi w wodzie ze szczyptą kurkumy bądź curry – nabiorą wtedy pięknego, żółtego koloru i znakomitego aromatu. Potrawę polecam poprzedzić przystawką w postaci indyjskiej pomidorowej sałatki oraz rosołem po indyjsku.

Jagnięcina

zBLOGowani.pl

Reklamy

One thought on “Jagnięcina z bakłażanem w indyjskim sosie Korma

  1. Pingback: Jednopalnikowe samosy, czyli indyjsko-góralskie pierożki z granatowym musem | jednopalnikowa

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s