Pasta z bakłażana (μελιτζανοσαλάτα)

Pasta z bakłażana

„Μελιτζανοσαλατα” [melitzanosalata] to jedna z kilku bardzo typowych greckich „μεζέδες” [mezédes], czyli przystawek. Jak większość dań tej kuchni jest prosta, może nie najbardziej „wyględna”, ale przepyszna, super łatwa do przygotowania i bardzo tania. Choć Grecy nazywają tę potrawę „sałatką z bakłażana” (gr. „μελιτζάνα” [melitzána] – bakłażan,  gr. „σαλάτα” [salata] – sałata/sałatka), dla nas pozostanie ona jednak pastą kanapkową, odrobinkę przypominającą w konsystencji sos tatarski. Doskonała prosto na kromkę, zwłaszcza własnego, chleba!;)

SKŁADNIKI:

– bakłażan

– 2 ząbki czosnku

– 2 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego Tolonis (więcej produktów i promocji znajdziemy TUTAJ)

– sól (polecam pietruszkową lub morską, ale może być też zwykła)

– pieprz

– oliwa z oliwek lub olej

PRZYGOTOWANIE:

Bakłażana umyć i pokroić w kostkę bez obierania. Wrzucić na rozgrzaną oliwę (wlać jej trochę więcej, niż zazwyczaj – bakłażany bardzo chłoną tłuszcz) i smażyć z solą tak długo, aż stanie się zupełnie miękki (czyli nabierze równomierny ciemniejszy kolor). Pod koniec smażenia wycisnąć do niego czosnek. Całość zmiksować na jednolitą masę i dodać do niej jogurt grecki. Pasta nadaje się znakomicie na kanapki oraz jako dodatek do wędlin!;)

Reklamy

7 thoughts on “Pasta z bakłażana (μελιτζανοσαλάτα)

  1. Ja dla odmiany opiekam całego bakłażana w piekarniku aż zmięknie, potem wyciskam z niego miąższ (pozostaje skórka-flaczek) i mieszam z oliwą (dla mnie im bardziej zielona i ostrzejsza w smaku tym lepiej), pieprzem, solą, jogurtem „greckim” i zgniecionym czosnkiem. Posypuję świeżą, posiekaną pietruszką. To wersja, jaką poznałam u greckich kucharzy.

  2. Pingback: Pasta warzywna w stylu włoskim | jednopalnikowa

  3. Pingback: Taramasalata (ταραμασαλάτα), czyli pasta z ikrą | jednopalnikowa

  4. Pingback: Καλή όρεξη! Fotorelacja z kulinarnej podróży po Thassos | jednopalnikowa

  5. Pingback: Jesienne szaszłyki z borowikiem, maślakiem i aromatycznym kotlecikiem z dynią serwowane z pastą z bakłażana | jednopalnikowa

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s