Krem serowo-cebulowy

Krem serowo-cebulowy

Zamieszczałam już przepis na tradycyjną zupą cebulową, przyszedł więc czas na jej pewną kremową wariację. Niniejszym przedstawiam swój pomysł na krem serowo-cebulowy. Pyszna, delikatna, rozgrzewająca zupa jest idealna na najbardziej eleganckie przyjęcia, do tego bardzo łatwo i tanio ją przygotować. Doskonała z groszkiem ptysiowym!;)

SKŁADNIKI:

– 2 serki topione (łącznie ok. 200 g)

– 4 cebule pokrojone w cienkie plastry

– 20 dag startego żółtego sera gouda

– 0,75 l domowego bulionu

– 2 bułki kajzerki

– masło klarowane

– pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Zagotować bulion,  odlać odrobinę do małej miseczki, wymieszać z nim serki topione, wlać do reszty bulionu i dusić w nim 2 cebule ok. 12 minut. Na patelni zeszklić na maśle pozostałe 2 cebule. Dodać je do zupy i połączyć ze startym żółtym serem, szczyptą pieprzu i bułkami. Gotować wszystko razem ok. 5 minut, a na końcu wszystko zmiksować na jednolitą masę (w razie potrzeby dosolić). Podawać z groszkiem ptysiowym!;)

ZUPA KREM

Advertisements

4 thoughts on “Krem serowo-cebulowy

  1. Pingback: Krem serowo-cebulowy | FlyB - Kulinaria

  2. Pingback: Francuska zupa cebulowa na białym winie | jednopalnikowa

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s