Faszerowane cukinie pod ciastem naleśnikowym

Faszerowana cukinia

Poniższy przepis jest moją wariacją na temat naleśników ze szpinakiem, pomidorami i fetą. Farsz się tylko niewiele różni, możemy też z powodzeniem zrezygnować z mięsa, robiąc wersję wegetariańską. Fajne, dość szybkie w przygotowaniu danie z pewnością zadowoli większość podniebień!;)

SKŁADNIKI:

FASZEROWANE CUKINIE:

– 2 cukinie

– ok. 30 dag mięsa wołowego (polecam udziec) gotowanego (z rosołu) – jeśli nie mamy mięsa z rosołu, możemy podsmażyć świeże surowe mięso wołowe

– 100 g świeżego szpinaku

– drobno posiekana czerwona cebula

– opakowanie serka kanapkowego Tolonis (ser typu feta dostępny w Biedronce – więcej fajnych produktów i promocji znajdziemy TUTAJ)

– pomidor

– 2 ząbki czosnku

– łyżeczka koncentratu

– suszone oregano

– suszona bazylia

– sól

– pieprz

– masło klarowane

– olej

CIASTO NALEŚNIKOWE:

– jajko

– odrobina mleka

– odrobina wody gazowanej

– mąka pszenna

– odrobina oleju

– szczypta soli

– szczypta suszonego oregano

PRZYGOTOWANIE

Cukinie umyć i bez obierania przekroić wzdłuż na dwie równe połowy. Wydrążyć każdą połówkę, a wydrążony miąższ posiekać drobno. Umyty szpinak blanszować, czyli zalać na niecałą minutę wrzątkiem, odcedzić, a potem zanurzyć na chwilę w zimnej wodzie, znowu odcedzić i włożyć do garnka. Obrać pomidora ze skórki, pokroić na małą kosteczkę i połączyć z odcedzonym szpinakiem. Na maśle klarowanym podsmażyć cebulę, pod koniec smażenia wycisnąć czosnek i połączyć je ze szpinakiem i pomidorem. Chwilę smażyć, potem dodać gotowaną wołowinę pokrojoną w drobną kostkę, podsmażony osobno wydrążony miąższ cukinii. ser typu feta, przyprawy, koncentrat i dusić ok. 10 minut. W osobnej miseczce połączyć wszystkie składniki ciasta naleśnikowego i zmiksować je na jednolitą masę, odrobinę bardziej gęstą, niż do smażenia naleśników. Do rozgrzanego piekarnika (lub garnku do pieczenia) włożyć połówki wydrążonej cukinii i podpiec z obu stron ok. 10 minut. Po ich upływie wyjąć podpieczone połówki cukinii, włożyć do nich farsz, polać wierzch masą naleśnikową (tak, żeby przykryła każdą faszerowaną połówkę) i z powrotem włożyć cukinie do piekarnika na ok. 25 – 30 minut. Serwować po dwie faszerowane połówki cukinii. A jeśli się nam, jak mawiają górale, zwysy farszu, można go następnego dnia podać na makaronie i posypać tartym żółtym serem!;)

Reklamy

One thought on “Faszerowane cukinie pod ciastem naleśnikowym

  1. Pingback: Faszerowane cukinie pod ciastem naleśnikowym | FlyB - Kulinaria

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s