Domowe pączki

Pączki

Pierwszego tłustego czwartku w życiu mojego bloga nie mogłam obejść inaczej, niż zamieszczając na nim przepis na pączki. Problem tkwił jedynie w tym, że tych nigdy jeszcze dotąd nie robiłam. Premierowe podejście niestety zakończyło się fiaskiem. Niektóre składniki (a korzystałam z przepisu) okazały się nietrafione, istotne szczegóły niedokładnie opisane, inne pominięte; do tego doszedł mój brak doświadczenia. Jednak drugie (i jak dotąd ostatnie) podejście – po moich przeróbkach przepisu – wyszło znakomicie, więc z dumą dzielę się opisem swych pączkowych poczynań!;)

SKŁADNIKI:

LUKIER:

– szklanka cukru pudru

– łyżka gorącej wody

– 3 – 4 krople soku z cytryny

– ew. posypka dekoracyjna

PĄCZKI:

– 125 ml mleka (0,5 szklanki)

– 50 g cukru (0,25 szklanki)

– opakowanie drożdży instant (7 g)

– 250 g mąki tortowej (1,25 szklanki)

– 50 g masła

– 2 żółtka z dużych jajek

– 1 małe surowe jajko

– 0,5 łyżki spirytusu

– 5 kostek zwykłego smalcu

konfitura z płatków róż (polecam znakomitą marki Nasze Domowe dostępną TUTAJ)

PRZYGOTOWANIE:

LUKIER:

Wymieszać wszystkie składniki. Zrobić lukier tuż przed jego nałożeniem.

PĄCZKI:

Podgrzać mleko, dosypać do niego drożdże, pół łyżeczki cukru, 2 łyżki mąki i wszystko porządnie wymieszać, a potem zostawić na 15 min. pod ściereczką. W rondelku roztopić masło. Jak się już rozpuści i wyłączymy gaz, postawić na gorącym, odkrytym rondelku mniejszą miseczkę (jednak na tyle dużą, by nie wpadła do masła, a utrzymała się na brzegach  rondelka) z żółtkami, jajkiem oraz resztą cukru i ubijać jajka z cukrem mikserem ręcznym ok. 10 minut. Do naczynia z drożdżami, cukrem i mąką, kiedy już upłynie 15 minut dosypać resztę mąki, wlać masę jajeczną i rozpuszczone masło. Wszystko ubijać mikserem ręcznym, ale mieszadełkami o świderkowatym  kształcie. Jak już uzyskamy jednolitą masę, dolejmy spirytus i znowu ubijmy wszystko porządnie. Tak przygotowane ciasto nakrywamy ściereczką i odstawiamy, najlepiej obok pieca, na godzinę, by wyrosło i powiększyło swoją objętość.

Stolnicę posypać mąką, rozwałkować ciasto na grubość ok. 1 cm i wykroić z niego kółka (ja wolę troszkę mniejsze pączki, więc wykrawam kieliszkiem o średnicy ok. 4 cm, pączki o tradycyjnym rozmiarze będą potrzebować średnicy ok. 7 cm). Jeden nasz pączek będzie się składał z dwóch krążków. W obydwu robimy kciukiem wgłębienie. W jedno (czyli dolnego krążka) włożymy pół łyżeczki konfitur, a krążkiem z drugim wgłębieniem przykrywamy dolny. Brzeg górnego i dolnego krążka szczelnie i uważnie złączamy, tworząc falbankę, jak przy lepieniu pierogów. Następnie wygładzamy falbankę i próbujemy uformować w dłoniach kształtną kulkę.

1. ??????????????????????????????? 2. ??????????????????????????????? 3. ??????????????????????

Zostawiamy pączki na jakieś 20 minut i zaczynamy roztapiać smalec (to nam zajmie trochę czasu). Tłuszcz musi się całkowicie rozpuścić i być bardzo, bardzo gorąca (zacznie bulgotać). Dopiero wtedy możemy wrzucić do niego pączki. Smażyć, obracają od czasu do czasu na drugą stronę, ok. 10 minut. Po usmażeniu wyłożyć wyłowione pączki na ręcznik papierowy, polać dopiero zrobionym lukrem i – w razie chęci i możliwości – przyozdobić odrobiną posypki dekoracyjnej!;)

Advertisements

3 thoughts on “Domowe pączki

  1. Pingback: Domowe pączki | FlyB - Kulinaria

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s