Serce na talerzu

Serce wołowe

Czy można dać Ukochanej Osobie coś więcej, niż swoje serce? Można – swoje serce wraz z talerzem pełnym dobrze przyrządzonego serca wołowego! Czyli – parafrazując pewną pieśń:

W garnku gotuję wciąż
gulasz z samych serc

SKŁADNIKI:

MARYNATA:

– ok. 1,5 szklanki (300 ml) ostudzonej przegotowanej wody

– 2 ząbki czosnku przekrojone na pół

– liść laurowy

– ziele angielskie

– 3 ziarenka czarnego pieprzu

– oliwa (kilka kropli)

– ocet winny (kilka kropli)

– wódka czysta (kilka kropli)

– szczypta suszonego lubczyku

– szczypta suszonego majeranku

– szczypta soli

GULASZ Z SERC WOŁOWYCH:

– ok. 40 dag serca wołowego

– 1 duża umyta, obrana i pokrojona w kostkę marchewka albo 2 małe

– umyty i pokrojony pęczek natki pietruszki (najlepsza natka z włoszczyzny na tacce)

– puszka krojonych pomidorów

– 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego

– 2 łyżki śmietany

– kieliszek czystej wódki

– sól pietruszkowa (lub zwykła)

– liść laurowy

– ziele angielskie

– szczypta suszonego lubczyku

– szczypta suszonego majeranku

– pieprz

– olej

PRZYGOTOWANIE:

Serce umyć i włożyć do marynaty (wszystkie składniki marynaty wymieszane razem) i zostawić w niej na noc w lodówce. Następnego dnia wyjąć mięso, pokroić na małą kostkę, odkrawając wszystkie białe i twarde części. Na patelni rozgrzać olej i – dopiero na gorący – wrzucić mięso, posypać solą pietruszkową i smażyć kilka minut, aż się zetnie. Przełożyć do garnka, zalać niewielką ilością wrzątku i kieliszkiem wódki, wrzucić liść laurowy oraz ziele angielskie i dusić ok. 50 minut. Po ich upływie dodać pokrojoną marchewkę, natkę pietruszki, koncentrat, lubczyk i majeranek, w razie potrzeby, jeszcze trochę soli oraz pieprz i dusić kolejne 50 minut. Marchewka powinna być rozgotowana. Jeśli po podanym czasie marchewka lub mięso będą jeszcze trochę al dente, gotować do czasu aż zmiękną. Doskonałe danie z ziemniaczanym purée!;)

Walentynki

Walentynkowe menuzBLOGowani.pl
Advertisements

One thought on “Serce na talerzu

  1. Pingback: Serce na talerzu | FlyB - Kulinaria

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s