Butter Chicken z domowymi chlebkami naan

Butter Chicken

Jakiś czas temu wygrałam zestaw sosów i past firmy PATAK’S. Tym sposobem jestem znakomicie zaopatrzona w produkty, z których można przygotować przeróżne pyszności kuchni indyjskiej. Dziś proponuję znakomitego, rozpływającego się w ustach kremowo-maślanego kurczaka ze słodko-pomidorową nutą, czyli Butter Chicken oraz tradycyjne indyjskie chlebki naan. Sos firmy PATAK’S teoretycznie wraz z podsmażonym kurczakiem może stanowić gotowe danie. Nie byłabym jednak sobą, gdybym nie postanowiła troszkę tego przepisu rozbudować. Pierwszym moim pomysłem jest marynowanie kurczaka w jogurcie naturalnym, drugim – karmelizowanie cebuli czosnkowej, a trzecim – zrobienie delikatnego maślanego kremu (jak do tortów, tylko, że na słono) i połączenie tego wszystkiego z gotowym sosem. Efekt – zapewniam – zapiera dech w piersiach!;)

SKŁADNIKI:

BUTTER CHICKEN:

– podwójna pierś kurczaka

– 400 g jogurtu naturalnego Tola (dostępnego TUTAJ)

– 2 średnie cebule czosnkowe posiekane w piórka

– 2 łyżki miodu (najtańszy i bardzo dobry dostaniemy TUTAJ)

– masło klarowane

– umyte i pokrojone listki z połowy doniczki kolendry

– ząbek czosnku

– surowe jajko

– 200 g masła (polecam Osełkę dostępną TUTAJ)

– łyżeczka koncentratu pomidorowego

– sól

– słoik sosu PATAK’S Butter Chicken (mieszkańcy Zakopanego dostaną go tylko TUTAJ)

– 2 łyżki mąki do zagęszczenia sosu

CHLEBKI NAAN:
(korzystam z TEGO przepisu)

– 750 ml (3 szklanki) mąki tortowej

– 2 łyżeczki cukru

– łyżeczka soli

– 2 łyżki oleju

– 250 ml (szklanka) ciepłego mleka

– łyżeczka suchych drożdży

– 150 ml jogurtu naturalnego typu greckiego Tolonis (więcej produktów i promocji znajdziemy TUTAJ)

– 2 łyżki roztopionego masła

PRZYGOTOWANIE:

BUTTER CHICKEN:

Kurczaka umyć, posolić i zostawić na 1,5 godziny w marynacie z jogurtu naturalnego. Na 2 – 3 łyżkach masła klarowanego podsmażyć cebulę wraz z miodem. Smażyć na wolnym ogniu, cały czas mieszając, do czasu, kiedy zupełnie zmięknie, czyli ok. 8 minut. Pod koniec wycisnąć czosnek, dodać kolendrę, zamieszać i zdjąć z ognia. Do miseczki wbić jajko, lekko roztopione masło i sól i ubijać ok. 10 minut na jednolitą, puszystą masę, którą połączymy z karmelizowaną cebulką z czosnkiem i kolendrą. Wyjąć kurczaka z marynaty, ale nie obmywać z niego jogurtu, pokroić w kostkę, lekko posolić i podsmażyć na rozgrzanym maśle klarowanym z obydwu stron i dodać do reszty. Do całości dodać sos i łyżkę jogurtu z marynaty wymieszaną z łyżeczką koncentratu pomidorowego. Doprowadzić do wrzenia, zagęścić sos mąką i dusić na małym ogniu ok. 10 – 15 minut.

CHLEBKI NAAN:

Ciepłe mleko łączymy z jedną łyżeczką cukru oraz drożdżami i zostawiamy pod ściereczką na 10 minut. Po ich upływie dodajemy do powstałego zaczynu mąkę, resztę cukru, sól, jogurt naturalny i olej. Wyrabiać ciasto ok. 10 minut, gdyby było zbyt gęste, dolać odrobinę wody gazowanej. Ciasto przykryć ściereczką i postawić najlepiej obok pieca na godzinę do wyrośnięcia. Gotowe ciasto wyrabiamy jeszcze 2 – 3 minuty, formujemy kulki wielkości pięści i rozwałkowujemy na szerokość 5 mm tak, by powstały okrągłe lub podłużne placki (choć można zrobić dowolny kształt). Rozgrzać patelnię, lekko nasmarować każdy placek olejem, wrzucić na rozgrzany tłuszcz i smażyć z obydwu stron kilka minut (nie więcej, niż 3), do przyrumienienia! Są dobre zarówno na zimno, jak i na ciepło, chociaż proponowałabym podanie ich na ciepło!;)

Butter Chicken

Reklamy

5 thoughts on “Butter Chicken z domowymi chlebkami naan

  1. Pingback: Butter Chicken z domowymi chlebkami naan | FlyB - Kulinaria

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s