Sos czosnkowy

Sos czosnkowy

Poniższy przepis jest banalnie wręcz prosty (chyba, że zdecydujemy się sami zrobić majonez, to wtedy odrobinę mniej banalnie), a jego efekt – niewymownie pyszny! Sos czosnkowy na zimno jest idealnym dodatkiem do wszelkich zapiekanek, tostów czy naleśników np. z szynką, serem i pieczarkami. Kiedy brak nam pomysłu/czasu/pieniędzy na obiad, wystarczy ugotować, a później kilka minut podpiec ziemniaki w mundurkach, zeszklić cebulkę (w wersji bardziej zaawansowanej przyrządzić też gzika bezczosnkowego, czyli wymieszać twarożek ze śmietaną i doprawić go solą z pieprzem) i podać je z tym właśnie sosem. Niby proste, ubogie jedzenie, a wspaniałe i sycące. A na eleganckie przyjęcia polecam rozwiązanie, które zaobserwowałam w pewnej cudownej francuskiej restauracji –  pokrojenie kilku twardych obranych warzyw, które lubimy w dłuższe paski (polecam kalafior, marchewkę, pietruszkę i seler) i ułożenie ich na talerzyku wokół miseczki z sosem czosnkowym, w którym można je maczać. Potrawa prosta i tania, a najwyższej elegancji!;)

SKŁADNIKI:

– 3 łyżki majonezu

– 2 łyżki śmietany

– 2 – 3 ząbki czosnku

– sól

– pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Połączyć wszystkie składniki i zmiksować na jednolitą gładką masę.

Advertisements

6 thoughts on “Sos czosnkowy

  1. Pingback: Sos czosnkowy | FlyB - Kulinaria

  2. Pingback: Bazyliowo-czosnkowo-serowe paluchy pizzowe | jednopalnikowa

  3. Pingback: Jednopalnikowe fish & chips | jednopalnikowa

  4. Pingback: Naleśniki z szynką, pieczarkami, serem i sosem czosnkowym | jednopalnikowa

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s