Naanowe krokiety faszerowane soczewicą z czosnkowymi piklami

Naanowe krokiety

Produkty firmy PATAK’S, które jakiś czas temu wygrałam inspirują do tworzenia coraz to nowych dań. Dziś odważyłam się na zupełną improwizację, bazując na znakomitych piklach czosnkowych, niedawno zdobytej umiejętności samodzielnego zrobienia chlebka naan oraz mglistym wspomnieniu purée z soczewicy z czosnkiem, którym ktoś mnie kiedyś poczęstował. Nie jest to zatem stricte indyjskie danie, ale bazuje na indyjskich smakach. Efektem finalnym są puszyste krokiety nadziewane soczewicowo-czosnkową lekko pikantną masą – doskonałe na  zakąskę, obiad (polecam ze śmietaną) czy wszelkie przyjęcia!;)

SKŁADNIKI:

FARSZ:

– 35 dag soczewicy zielonej

– 2 pokrojone w kostkę cebule czosnkowe

– 3,5 łyżki pikli czosnkowych PATAK’S (mieszkańcy Zakopanego dostaną je tylko TUTAJ)

– ząbek świeżego czosnku

– 2 łyżki jogurtu naturalnego Tola (dostępnego TUTAJ)

– masło klarowane

– garść umytej i pokrojonej świeżej kolendry

– łyżeczka curry

– szczypta mielonego kminku

– 3 – 4 krople soku z cytryny

– sól pietruszkowa (lub zwykła)

CIASTO NAAN:
(korzystam z TEGO przepisu)

– 750 ml (3 szklanki) mąki tortowej

– 2 łyżeczki cukru

– łyżeczka soli

– 2 łyżki oleju

– 250 ml (szklanka) ciepłego mleka

– łyżeczka suchych drożdży

– 150 ml jogurtu naturalnego typu greckiego Tolonis (więcej produktów i promocji znajdziemy TUTAJ)

– 2 łyżki roztopionego masła

– olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

FARSZ:

Soczewicę zalać zimną wodą i zostawić na noc. Następnego dnia zeszklić cebulę czosnkową na rozgrzanym klarowanym maśle. Soczewicę odcedzić i wrzucić na niedużą ilość osolonej wrzącej wody. Gotować ok. 10 minut. Odcedzić wodę. Dodać czosnkowe pikle, curry, kminek, jogurt naturalny, wyciśnięty czosnek, zeszkloną cebulę, kolendrę, sok z cytryny i sól. Dusić na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając ok. 10 minut, aż uzyskamy gęstą papkę.

CIASTO NAAN:

Ciepłe mleko łączymy z jedną łyżeczką cukru oraz drożdżami i zostawiamy pod ściereczką na 10 minut. Po ich upływie dodajemy do powstałego zaczynu mąkę, resztę cukru, sól, jogurt naturalny i olej. Wyrabiać ciasto ok. 10 minut, gdyby było zbyt gęste, dolać odrobinę wody gazowanej. Ciasto przykryć ściereczką i postawić najlepiej obok pieca na godzinę do wyrośnięcia, a potem włożyć na noc do lodówki (etap lodówki można pominąć, ja byłam zmuszona zrobić tę potrawę w taki właśnie sposób – na raty – i wyszło znakomite).

SOCZEWICA Z CZOSNKOWYMI PIKLAMI W CIEŚCIE NAAN:

Gotowe ciasto wyrabiamy jeszcze 2 – 3 minuty, formujemy kulki wielkości pięści, rozwałkowujemy cieniutko (na szerokość 2 – 3 mm) i wykrawamy prostokąty o wymiarach mniej więcej 9 cm x 19 cm. Nakładamy farsz blisko jednego boku, a potem przykrywamy go resztą ciasta i formujemy szczelny rulon. Gotowe rulony kroimy w poprzek na pół.

1. naan 2. ??????????????????????  3. ??????????????????????????????? 4. ??????????????????????

Podsmażamy krokiety z każdej strony na mocno rozgrzanym oleju ok. 5 minut (aż się z każdej strony przyrumienią), po czym wkładamy do nagrzanego piekarnika (lub garnka do pieczenia) i pieczemy ok. 7 minut. W wersji obiadowej doskonałe z odrobiną śmietany!;)

Advertisements

One thought on “Naanowe krokiety faszerowane soczewicą z czosnkowymi piklami

  1. Pingback: Naanowe krokiety faszerowane soczewicą z czosnkowymi piklami | FlyB - Kulinaria

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s