Knedle ze śliwkami

Knedle

Kiedy na dworze zimno i zatęsknimy za większym wyborem owoców, smak lata mogą nam przywrócić mrożonki. Dziś zapraszam na pyszne domowe knedle ze śliwkami. W sezonie zachęcam oczywiście do używania świeżych owoców!;)

SKŁADNIKI:

– 90 dag ziemniaków

– łyżka śmietany

– 35 dag mąki pszennej

– 4 łyżki mąki ziemniaczanej

– 2 surowe jajka

– 2 surowe żółtka

– 3 krople wody gazowanej

– 3 krople mleczka Gostyń

– odrobina soli

– opakowanie (450 g) mrożonych śliwek bez pestek (polecam śliwki firmy Hortex)

– cukier

– cynamon w proszku

– masło

– odrobina oleju

PRZYGOTOWANIE:

Śliwki zupełnie rozmrozić. Ziemniaki gotować w lekko osolonej wodzie ok. 20 minut. Odcedzić, dodać odrobinę masła i śmietanę i ubić  tłuczkiem purée, a potem przecisnąć wszystko przez praskę. Dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną, jajka i żółtka, wodę gazowaną, mleczko Gostyń i szczyptę soli. Ugnieść na jednolitą masę, rozwałkować cienko i formować prostokąty o wymiarach mniej więcej 7 cm x 8 cm. Włożyć w sam środek każdego prostokąta dwie połówki rozmrożonych śliwek i zlepić ze sobą najpierw dwa przeciwległe rogi, potem pozostałe dwa (powstanie coś przypominającego kopertę), a na końcu uformować w dłoniach kształtną kulkę.

1. 2. 3.

Wrzucić na wrzącą, delikatnie osoloną wodę z łyżką oleju i gotować do wypłynięcia (zawsze przed wyjęciem spróbować, czy ciasto już na pewno nie jest surowe. Podawać polane roztopionym masłem i posypane cukrem z cynamonem!;)

Knedle

Advertisements

One thought on “Knedle ze śliwkami

  1. Pingback: Knedle ze śliwkami | FlyB - Kulinaria

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s